Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii prăznuiesc astăzi Hramul orașului Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariMitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova
Abonare
Mii de creștini au venit astăzi la Catedrala Mitropolitană pentru a sărbători Hramul Acoperământului Maicii Domnului din Chișinău. Află de ce prăznuim această sărbătoare anume la data de 14 octombrie.

CHIȘINĂU, 14 oct – Sputnik. Vineri, mulțime de creștini au venit să prăznuiască Hramul Acoperământul Maicii Domnului din Chișinău. Sfânta Liturghie este oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Icoana Naşterii Maicii Domnului - Sputnik Moldova
Naşterea Maicii Domnului - sărbătoarea femeilor creştine

Protoiereul Ioan Lisnic vine cu o explicație a sărbătorii de astăzi.

”Potrivit tradiţiei creştine, fiecare biserică nou construită prin sfinţire primeşte un nume al unui sfânt sau al unui eveniment important din istoria mântuirii neamului omenesc. Acel sfântul devine ocrotitorul lăcaşului sfânt dar şi al localităţii date”, scrie protoiereul pe altarulcredintei.md.

La începutul sec. al XX-lea în Chişinău existau 15 biserici şi 17 paraclise, dintre care numai două paraclise – cel al orfelinatului de băieţi „Regina Maria” şi cel al azilului de bătrâni, construite mai recent – purtau hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.

Data prăznuirii Hramului oraşului Chişinău a fost stabilit la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului din mai multe motive: Chişinăul, ca aşezare a fost atestat la început de octombrie (1436), în preajma sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului; unul din cele trei hramuri ale Catedralei „Naşterea Domnului”, la fel, este sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. Alt motiv este legat de faptul că în fiecare an, la 14 octombrie, ziua sărbătoririi Acoperământului Maicii Domnului, în procesiune solemnă era adusă la Chişinău Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț.

”Icoana – spune protoiereul Ioan — era întâmpinată la marginea oraşului de către clerici, autorităţi şi localnici, apoi cu cântări şi rugăciuni era adusă în Catedrala Arhiepiscopală. În faţa Sfintei Icoane se înălţau rugăciuni, ca prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu iubitul ei Fiu, Iisus Hristos, să dăruiască Chişinăului şi întregii ţări harul dumnezeiesc”.

La Sfânta Liturghie participă și mai mulți oficiali, precum și primarul municipiului Chișinău.

Fluxul de știri
0