Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Naşterea Maicii Domnului - sărbătoarea femeilor creştine

© Photo : doxologia.roIcoana Naşterii Maicii Domnului
Icoana Naşterii Maicii Domnului - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși din Republica Moldova pe 21/8 septembrie sărbătoresc ziua Naşterii Maicii Domnului. Aceasta este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc, zi în care Biserica cinsteşte în mod deosebit femeia creştină.

CHIŞINĂU, 21 sept – Sputnik. Sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria este marcată de către ortodocşii din Moldova la data de 21/8 septembrie, în debutul noului an bisericesc, care a început la 14/1 septembrie.

Sărbătoarea a fost instituită aproximativ între Sinodul III ecumenic (431) şi Sinodul IV ecumenic (451). În occident, aceasta a fost instituită în timpul papei Serghie I (687-701).

Flori - Sputnik Moldova
8 martie, sărbătoare anticreştină? Observaţiile unui preot

În secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul a compus condacul și icosul acestui praznic, iar în secolul al VIII-lea, Sfântul Ioan Damaschin a alcătuit Canonul ce se cântă la slujba Utreniei.

Sfânta Scriptură ne oferă puţine date despre nașterea și copilăria Maicii Domnului. Cele mai multe cunoștințe despre viața Sa sunt date de scrierile apocrife şi de Tradiție.

Potrivit Tradiției, părinții Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana, mult timp nu au avut copii. Din acest motiv ei erau priviți de ceilalți ca blestemați. Deși bătrâni, ei se rugau Domnului să le dăruiască un copil. Dumnezeu le ascultă rugăciunea şi astfel Ana, femeie stearpa, o naște pe Maica Domnului.

Îngerul Gavriil le-a adus vestea venirii pruncului, care se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale și că va fi un vas ales al lui Dumnezeu.

Din scrierile apocrife (Protoevanghelia lui Iacov) aflăm că pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest mare dar, de la trei ani până la vârsta de nouă ani, Fecioara Maria s-a aflat la Templu.

Biserica Orotodxă, prin cinstirea Maicii Domnului a ridicat la cel mai înalt nivel cinstirea femeii creştine, prin care a venit mântuirea lumii.

În Moldova, peste 150 de mii de cetăţeni îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

Potrivit datelor oficiale, 156285 de cetăţeni ai Republicii Moldova poartă numele de Maria şi derivatele acestuia.

Fluxul de știri
0