Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul ar putea monitoriza viața privată a moldovenilor

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaRețeaua de socializare Facebook
Rețeaua de socializare Facebook - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul va stabili proporționalitatea admiterii ingerinței în viața intimă, familială și privată în contextul prelucrării datelor cu caracter personal.

CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Miercuri, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova. Dacă va fi votat în Parlament, Centrul va putea stabili proporționalitatea admiterii ingerinței în viața intimă, familială și privată în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal, prin prisma dreptului de acces la informație.

Интернет коммуникации. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Legea Big Brother ajunge în Moldova

Totodată, Centrul va putea emite decizii, instrucțiuni și ordine pentru ca datele cu caracter personal să fie prelucrate corect şi conform prevederilor legale.

Instituția va fi finanțată de la bugetul de stat. La cererea motivată a Centrului, instituţiile şi autorităţile publice vor fi obligate, în limitele legii, să acorde suport tehnic şi informaţional.

Luni, societatea civilă a supus dezbaterilor un alt proiect de lege elaborat de Guvern, supranumit Legea ”Big Brother” (Fratele mai mare). Specialiștii au criticat proiectul de lege, spunând că ”actuala versiune, în mod clar nu rezistă criticilor”.

Autorii proiectului, însă, consideră că statul ar trebui să aibă mai multe mecanisme legale privind combaterea crimelor informaționale.

Anterior, mai multe asociații neguvernamentale au înaintat un apel public la adresa președintelui Legislativului, prin care se arătau îngrijorați de consecințele negative asupra drepturilor omului care ar putea interveni în cazul adoptării proiectului.

Fluxul de știri
0