Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: 25 de zile de arest pentru fostul prim-viceprocuror general Andrei Pântea

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaНаручники. Cătușe
Наручники. Cătușe - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătoria sectorului Buiucani a emis mandat de arest pentru 25 de zile pe numele fostului prim-viceprocuror general Andrei Pântea. Acesta a fost plasat în izolatorul CNA.

CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Joi, Judecătoria sectorului Buiucani a admis parțial demersul procurorilor privind reținerea fostului prim-viceprocuror general Andrei Pântea. Solicitat de corespondentul Sputnik, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a confirmat plasarea acestuia în izolatorul CNA pentru un termen de 25 de zile.

Суд сектора Буюкань - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ex-viceprocurorul Andrei Pântea a ajuns în fața judecătorilor

Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013 prim-adjunctul Procurorului General, Andrei Pântea, a dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în cauzele în privința lui Caramalac Grigore cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale.

„În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei”, a anunţat Procuratura Generală.

La 14 decembrie 2010, însuși prim-adjunctul Procurorului General, Andrei Pântea, a respins o cerere similară a avocatului, înaintată în interesele lui Grigore Caramalac, privind inițierea transferului urmăririi penale, iar cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respinsă cererea avocatului, depusă în interesele lui Caramalac, privind obligarea Procuraturii Generale de a iniția procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia, către Procuratura Generală a Federației Ruse. Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Caramalac” din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse, s-a constatat că autoritățile competente ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui  Grigore Caramalac contrar Convenției de la Minsk „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală” și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.

Anterior, fostul procuror a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul CNA.

Fluxul de știri
0