Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se schimbă condiţiile de formare a pensiei în Moldova

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
De la 1 ianuarie 2017, urmează să intre în vigoare un nou concept de reformă a sistemului actual de pensii, care va pune accent pe echitatea socială.

CHIŞINĂU, 3 aug – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a semnat, miercuri, decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului actual de pensii.

Premierul a avut o serie de consultări cu membrii grupului de lucru pentru elaborarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova. Filip a solicitat Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei să continue consultările, pornind de la conceptul dat și să elaboreze împreună cu partenerii sociali și de dezvoltare, precum și cu specialiștii în domeniu, legislația necesară reformei, astfel încât aceasta să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Premierul a cerut grupului de lucru ca în baza elaborării noii legislații cetăţenilor să le fie garantat dreptul la un trai decent la bătrâneţe şi să fie excluse inechităţile sociale dintre diferite categorii de beneficiari de pensii.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova pensiile vor fi plătite altfel

”Noi am demarat în ultimele șase luni reforme importante pentru Republica Moldova în mai multe domenii. Cele mai multe se regăsesc în Foaia de Parcurs. Dar trebuie să ținem cont că aceste reforme trebuie să fie echitabile, mai ales pentru categoriile socialmente vulnerabile. Nu facem experimente pe oameni, ci legi bune pentru oameni”, a declarat Filip.

Conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii.

În urma analizei efectuate, membrii grupului de lucru au identificat trei probleme majore: inechitatea în stabilirea pensiei între diferite categorii de cetățeni, nivelul redus al beneficiilor și faptul că sistemul de pensii nu este sustenabil.

În opinia specialiştilor, dacă sistemul de pensii nu va fi reformat, decalajul dintre câștigurile persoanelor și pensiile lor va crește.

Nivelul pensiei, pentru toți cetățeni, indiferent de statutul lor, trebuie să corespundă contribuțiilor achitate. Grupul de lucru a apreciat că nu este echitabil ca pensia unor categorii să constituie 75% din salariul mediu, pe când la majoritatea pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu.

În măsura în care reformele și capacitățile bugetare vor permite, beneficiile pensionarilor se propun a fi majorate nu doar prin indexarea anuală, ci și prin instituirea valorizării venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum și instituirea concomitentă a pensiei de bază.

În Republica Moldova sunt aproape 680 de mii de pensionari.

Fluxul de știri
0