Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avioane dotate cu scanere laser au survolat spațiul aerian al Capitalei

© Photo : mediu.gov.mdAvion INCAS
Avion INCAS - Sputnik Moldova
Abonare
Tehnică aviatică, dotate cu scanere laser de ultimă generație, au survolat spațiul aerian deasupra municipiului Chișinău în cadrul unei operațiuni speciale.

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Ministerul Mediului în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială ”Elie Carafoli” din România a realizat o misiune de cercetare a depozitelor de deșeuri din localitățile Țânțăreni și Bubuieci, precum și a unui trup de pădure de lângă localitatea Rădeni.

Grota Duruitoarea Veche, r. Râşcani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peştera de la Duruitoarea Veche va fi cercetată cu ajutorul scanerelor 3D

Pentru efectuarea cercetărilor au fost implicate două avioane dotate cu scanere cu laser, camere termale, sistem de analiză a particulelor, spectrometre, senzori, precum și echipamente de cercetare la sol de ultimă generație, cu ajutorul cărora au fost colectate date și probe din teren.

După procesarea datelor în cadrul laboratorului mobil al INCAS vor fi anunțați parametrii și gradul de poluare a apei, aerului și a solului.

Scopul investigațiilor a fost de a stabili compoziția chimică a aerului în zona evaluată. Totodată, a fost scanată structura terenurilor și cercetată posibila poluare a pânzelor freatice și a solului pentru a stabili natura factorilor care au cauzat poluarea.

Studiul va fi finalizat timp de câteva săptămâni. Rezultatele preliminare, însă, vor fi prezentate de experți la data de 12 octombrie.

Fluxul de știri
0