Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peştera de la Duruitoarea Veche va fi cercetată cu ajutorul scanerelor 3D

© Photo : aomostenitorii.wordpress.comGrota Duruitoarea Veche, r. Râşcani
Grota Duruitoarea Veche, r. Râşcani - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe ONG-uri implicate într-un proiect de amploare şi-au propus să includă grota de la Duruitoarea Veche în circuitul turistic European. Aceasta va fi cercetată cu tehnologii ultramoderne de scanare 3D a reliefului. Corespondentul Sputnik a aflat mai multe detalii de la coordonatorul proiectului, Nicolae Moscalu.

CHIŞINĂU, 12 sept – Sputnik. Renumita grotă din satul Duruitoarea Veche, Raionul Rîşcani, ar putea fi inclusă în circuitul turistic european. Solicitat de Sputnik Moldova, Preşedintele Asociaţiei Obşteşti "Moştenitorii", Nicolae Moscalu, ne-a relatat că pentru realizarea acestui proiect a fost stabilit un parteneriat cu laboratorul de paleontologie din cadrul Academiei de Ştiinţă a Moldovei, dar şi cu specialişti din România, care vor aplica tehnologii ultramoderne de scanare a reliefului.

„Proiectul “Renașterea istoriei – includerea grotei Duruitoarea Veche în circuitul turistic European” are menirea să asigure conservarea, protejarea și valorificarea actuală a patrimoniului cultural de valoare internațională de la Duruitoarea Veche. Am stabilit un parteneriat cu laboratorul de paleontologie din cadrul Academiei de Ştiinţe, dar şi cu specialişti din România, care vor efectua cercetari non-invazive. Vor fi utilizate aparate ultramoderne de scanare 3D a reliefului, tehnologie care încă nu a fost utilizată pentru cercetări în ţara noastră. De asemenea, vor fi făcute şi inregistrari aero foto-video”, a declarat Moscalu.

În perioada de vară, în colaborare cu cercetătorii Academiei de Științe a Republicii Moldova au fost organizate mai multe ateliere de instruire şi de cercetare a zonei.

“În colaborare cu cercetătorii Academiei, prof. Anatolie David și colaboratorii știintifici Viorica Pascari și Teodor Obada, au fost realizate 3 ateliere de instruire și cercetare vizind grotele Duruitoarea Veche, Proscureni, Brînzeni și Buzdugeni cu participarea tinerilor, membrilor ONG și cadrelor didactice din raioanele Rîșcani, Florești, Balți și Drochia”, a mai spus directorul A.O. Moştenitorii.

© Photo : aomostenitorii.wordpress.comGrota de la Duruitoarea Veche, raionul Rîşcani
Grota de la Duruitoarea Veche, raionul Rîşcani - Sputnik Moldova
Grota de la Duruitoarea Veche, raionul Rîşcani

Sunt deja peste 50 de ani de când grota a căpătat statut de monument archeologic, însă la moment se află într-o stare deplorabilă.

“Doar o placă cu o inscripţie de pe timpul Uniunii Sovietice mai aminteşte de cea mai veche aşezere umană dintre Prut şi Nistru”, ne povesteşte cu regret Nicolae Moscalu.

Iniţiatorii proiectului îşi propun să valorifice potenţialul turist al rezervaţiei, să dezvolte infrastructura turistică din apropierea zonei Costeşti-Stânca, dar să impulsioneze noi studii de valoare în domeniul arheologiei.

Totodată, ei sunt siguri că odată cu includerea grotei de la Duruitoarea Veche în circuitul turistic european, localităţile rurale din zonă vor putea să profite de acest lucru pentru a-şi dezvolta economia locală, aflată în declin.

© Photo : aomostenitorii.wordpress.comGrota Duruitoarea Veche, raionul Rîşcani
Grota Duruitoarea Veche, raionul Rîşcani - Sputnik Moldova
Grota Duruitoarea Veche, raionul Rîşcani

Proiectul este inițiat de A.O. „Moștenitorii” în colaborare cu Consiliul raional Rîșcani și Primaria Costești şi urmează să se finalizeze în luna aprilie 2017.

Acest proiect de anvergură este realizat în cadrul programului „Choice”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic”, initiat de A. O. Comitetul Național ICOM Moldova în parteneriat cu asociaţii din Franţa, Lituania, Ucraina, Armenia şi Belarus şi finanţat în cadrul Programului Parteneriatului Estic.

Fluxul de știri
0