CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Scandalul iscat în legătură cu numirea ex-președintelui Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso în funcția de președinte neexecutiv al consiliului directorilor al filialei internaționale a băncii americane „Goldman Sachs" a luat o nouă întorsătură după publicarea în mass-media a informației precum că, fiind în fruntea CE, Barroso a întreținut relații strânse cu administrația băncii americane.
Informaţia cu privire la numirea lui Barroso a provocat o reacție negativă din partea reprezentanților establishment-ului politic și a societății civile europene. Potrivit mai multor mass-media din Europa, „Goldman Sachs" a fost în complicitate cu autoritățile Greciei care au tăinuit adevărata situație financiar-economică a țării la momentul aderării acesteia la zona euro, ceea ce a dus la declanșarea în anul 2008 a celei mai grave crize economice din Grecia.
Petiția prin care se cere privarea lui Barroso de pensie pentru că a compromis serviciul european civil prin decizia sa iresponsabilă din punct de vedere politic și neonestă din punct de vedere moral, a acumulat 150 de semnături.
Barosso a început să primească o pensie în valoare de 7 mii de euro din bugetul Uniunii Europene în cadrul „schemei accesului anticipat" la asigurarea cu pensie, în legătură cu faptul că a împlinit vârsta de 62 de ani.
Pe parcursul a trei ani de la încetarea împuternicirilor sale, portughezul Barroso primește lunar o pensie în valoare 60% din salariul de președinte al CE, ceea ce constituie 15 mii de euro.
Teoretic, această pensie este prevăzută pentru a-l feri pe ex-președintele CE de oferte care ar putea fi calificate drept „conflict de interese".
Când Barroso va atinge vârsta de 65 de ani, pensia sa va constitui circa 40% din salariul de președinte al CE.