Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Barosso va fi lipsit de pensie. Din ce va trăi fostul șef al Comisiei UE

© Alexei DruzhininJose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de europarlamentari vrea să-l lipsească pe Barosso de indemnizația de care beneficiază în prezent în calitatea sa de fost președinte al Comisiei Europene. Autorii inițiativei sunt revoltați în legătură cu noul său loc de muncă.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost angajat în calitate de consilier în cadrul Băncii americane de afaceri Goldman Sachs, scrie AFP.

Andrej Plenković - Sputnik Moldova
De ce europarlamentarii mint când se referă la Moldova?

Un grup de europarlamentari, după ce au aflat că fostul funcționar va oferi consultații pentru compania americană Goldman Sachs în privința ieșirii Marii Britanii din cadrul Uniunii Europene, au lansat inițiativa de a-l lipsi pe acesta de îndemnizațiile de care beneficiază.

Într-o scrisoare către Jean-Claude Juncker, deputații invocă prevederile articolului 245 al Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Documentul stabilește că, în cazul nerespectării obligațiilor asumate, Curtea de Justiție poate fi sesizată de către Consiliu și poate hotărî decăderea din dreptul la pensie ori la alte avantaje echivalente.

Barosso a ocupat funcția de președinte al Comisiei Europene din 2004 până în 2014. El primește o indemnizație lunară în mărime de 60 la sută din salariul de președinte al CE, ceea ce echivalează cu aproximativ 15 mii de euro. Teoretic, indemnizația îi este oferită fostului președinte al Comisiei Europene pentru a-l feri de tentația acceptării unor oferte de muncă ce ar putea genera conflicte de interese.

Fluxul de știri
0