Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce aşteaptă Chișinăul de la vizita lui Rogozin

© Sputnik / Мирослав РотарьВице-премьер РФ Д. Рогозин
Вице-премьер РФ Д. Рогозин - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul negocierilor, părțile vor discuta aspecte ce țin de relațiile bilaterale dintre Rusia și Moldova, inclusiv îmbunătățirea și depășirea problemelor dintre cele două țări.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozinn, a sosit într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Balan, a declarat că autoritățile de la Chișinău speră la o evoluție pozitivă a negocierilor cu înaltul demnitar rus.

Вице-премьер РФ Д. Рогозин - Sputnik Moldova
Politică
Rogozin revine la Chișinău. Care este scopul acestei vizite

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare a comunicat că Rogozin a sosit la Chișinău ieri, când a avut loc şi prima întâlnire dintre cei doi demnitari, după care oaspetele rus a plecat la Tiraspol.

Astăzi vor avea loc consultări cu ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Tot pentru astăzi este programată o a doua întrevedere a lui Rogozin cu Balan.

Potrivit acestuia, pe parcursul negocierilor vor fi discutate toate aspectele legate de relațiile bilaterale, inclusiv îmbunătățirea și depășirea problemelor existente în sectorul comercial-economic, precum și chestiuni ce țin de ședința interguvernamentală moldo-rusă privind colaborarea economică. Am abordat de asemenea şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Atmosfera negocierilor a fost și rămâne favorabilă. Sperăm la o evoluție pozitivă în acest sens", a adăugat demnitarul.

Vorbind despre „foaia de parcurs" privind colaborarea comercial-economică, Balan a menționat că partea rusă a venit cu unele recomandări și propuneri ca răspuns la cele formulate anterior de Chișinău.

Aceste chestiuni vor fi discutate la întâlnirea de azi cu domnul Calmâc.

Marți, în prima jumătate a zilei, agenda lui Rogozin prevede întâlniri cu conducerea regiunii transnistrene. Este prevăzută discutarea situației social-economice și problematica negocierilor privind reglementarea transnistreană. Totodată, demnitarul rus va participa la ceremonia de inaugurare a școlii din satul Tașlâc din raionul Grigoriopol.

Relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au deteriorat în vara anului 2014, când Parlamentul RM a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Conform Acordului, Moldova urmează să-și deschidă deplin piața pentru mărfurile europene. Rusia, îngrijorată de faptul că mărfurile din UE ar putea fi introduse prin intermediul Moldovei, a interzis importul unor produse moldovenești.

Fluxul de știri
0