Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce aşteaptă Chișinăul de la vizita lui Rogozin

© Sputnik / Мирослав РотарьВице-премьер РФ Д. Рогозин
Вице-премьер РФ Д. Рогозин - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe parcursul negocierilor, părțile vor discuta aspecte ce țin de relațiile bilaterale dintre Rusia și Moldova, inclusiv îmbunătățirea și depășirea problemelor dintre cele două țări.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozinn, a sosit într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Balan, a declarat că autoritățile de la Chișinău speră la o evoluție pozitivă a negocierilor cu înaltul demnitar rus.

Вице-премьер РФ Д. Рогозин - Sputnik Moldova
Politică
Rogozin revine la Chișinău. Care este scopul acestei vizite

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare a comunicat că Rogozin a sosit la Chișinău ieri, când a avut loc şi prima întâlnire dintre cei doi demnitari, după care oaspetele rus a plecat la Tiraspol.

Astăzi vor avea loc consultări cu ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Tot pentru astăzi este programată o a doua întrevedere a lui Rogozin cu Balan.

Potrivit acestuia, pe parcursul negocierilor vor fi discutate toate aspectele legate de relațiile bilaterale, inclusiv îmbunătățirea și depășirea problemelor existente în sectorul comercial-economic, precum și chestiuni ce țin de ședința interguvernamentală moldo-rusă privind colaborarea economică. Am abordat de asemenea şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Atmosfera negocierilor a fost și rămâne favorabilă. Sperăm la o evoluție pozitivă în acest sens", a adăugat demnitarul.

Vorbind despre „foaia de parcurs" privind colaborarea comercial-economică, Balan a menționat că partea rusă a venit cu unele recomandări și propuneri ca răspuns la cele formulate anterior de Chișinău.

Aceste chestiuni vor fi discutate la întâlnirea de azi cu domnul Calmâc.

Marți, în prima jumătate a zilei, agenda lui Rogozin prevede întâlniri cu conducerea regiunii transnistrene. Este prevăzută discutarea situației social-economice și problematica negocierilor privind reglementarea transnistreană. Totodată, demnitarul rus va participa la ceremonia de inaugurare a școlii din satul Tașlâc din raionul Grigoriopol.

Relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au deteriorat în vara anului 2014, când Parlamentul RM a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Conform Acordului, Moldova urmează să-și deschidă deplin piața pentru mărfurile europene. Rusia, îngrijorată de faptul că mărfurile din UE ar putea fi introduse prin intermediul Moldovei, a interzis importul unor produse moldovenești.

Fluxul de știri
0