Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kuzmin: nu există probleme în relaţiile noastre cu Republica Moldova

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaВалерий Кузьмин
Валерий Кузьмин - Sputnik Moldova
Abonare
Valeri Kuzmin consideră că ţara noastră are la moment angajamente duble, care diferă între ele, dar sunt similare într-o anumită măsură.

CHIŞINĂU, 10 oct — Sputnik. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a acordat un interviu pentru Digi 24, în care s-a referit la problemele regionale în contextul existenţei unor forţe multinaţionale sub egida NATO.

Спасская башня Московского Кремля и храм Василия Блаженного - Sputnik Moldova
Politică
Rusia, cu cel mai mare rating printre partenerii externi ai Moldovei

Jurnalista Cristina Cileacu l-a întrebat pe Valeri Kuzmin şi despre relaţia Federaţiei Ruse cu Republica Moldova, care este un prieten apropiat al României. În opinia acesteia, susţinerea oferită Moldovei de ţările vestice şi România este percepută de Rusia drept „atac" la interesele sale.

Precizând din capul locului că nu ar trebui să se opereze cu termeni gen „atac", ambasadorul rus a specificat că nu-şi aminteşte „nicio declaraţie oficială sau vreo mişcare, iniţiativă oficiale" care ar putea fi caracterizată în ideea exprimată de întrebarea jurnalistei.

„Noi credem că Republica Moldova este un stat independent. Pentru moment are angajamente duble, diferite unele faţă de altele, dar similare într-o anumită măsură. Este încă membru al uniunii statelor independente din fosta URSS, pe de altă parte a semnat un acord de asociere cu UE. De exemplu, în domeniul economic, în cel al schimburilor comerciale, acest lucru a adus anumite contradicţii la nivelul statutului ei, pentru că în ambele alianţe, în ambele organizaţii, ar trebui să se bucure de regimul de schimburi comerciale libere", a declarat Kuzmin.

El a specificat că, din moment ce Rusia nu are un acord de liber schimb cu UE, aceasta trebuie să-şi protejeze interesele economice care au fost negociate „de exemplu cu Organizaţia Mondială a Comerţului timp de 18 ani".

Ambasadorul rus la Bucureşti a ţinut să menţioneze că ţara sa menţine pentru moment „relaţii prietenoase şi egale cu Republica Moldova, accentuând că nu există niciun fel de probleme în această privinţă.

Fluxul de știri
0