Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rusia, cu cel mai mare rating printre partenerii externi ai Moldovei

© Sputnik / Валерий Шустов / Accesați arhiva multimediaСпасская башня Московского Кремля и храм Василия Блаженного
Спасская башня Московского Кремля и храм Василия Блаженного - Sputnik Moldova
Abonare
Federaţia Rusă este ţara cu cel mai mare rating pozitiv în Republica Moldova, comparativ cu ceilalţi parteneri externi ai statului nostru. Cel puţin asta asta arată un sondaj de opinie făcut public joi.

CHIŞINĂU, 24 mar — Sputnik. Joi, Ziarul TIMPUL şi Fondul Opiniei Publice au organizat o conferinţă de presă, la care au fost făcute publice datele unui recent sondaj de opinie. Potrivit datelor acestei cercetări sociologice, Rusia se bucură de cea mai mare încredere printre cetăţenii Republicii Moldova, comparativ cu alţi parteneri externi ai ţării.

Serghei Lavrov şi Andrei Galbur - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Galbur, înainte de întâlnirea cu Lavrov: trebuie să fim prieteni cu Rusia

Potrivit sondajului, 60 la sută dintre moldoveni au o atitudine pozitivă faţă de Rusia, 28 la sută una neutră iar 12 au o atitudine negativă.

Uniunea Europeană se bucură de atitudine pozitivă din partea a 49% dintre moldoveni, 37  la sută au o atitudine neutră iar 14 — una negativă.

România s-a plasat pe locul trei în acest rating, 36% dintre moldoveni având faţă de ea o atitudine pozitivă, 45% — neutră şi 19 la sută negativă.

Ucraina este văzută pozitiv de 27 la sută dintre moldoveni, 57% o privesc cu indiferenţă iar 16% au o atitudine negativă.

SUA se bucură de atitudinea pozitivă a 32 la sută dintre moldoveni, 48% se arată neutri faţă de SUA iar 20% au o atitudine negativă.

Посол России в Молдове Фарит Мухаметшин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Muhametșin: legăturile istorice au determinat apropierea dintre Rusia și Moldova

Sentimente antiruseşti din societatea moldovenească ating circa 40 la sută, în timp ce sentimentele antiromâneşti sunt de circa 60 la sută.

Fiind solicitaţi să-şi exprime preferinţele geopolitice, 53% dintre respondenţi au declarat că Republica Moldova trebuie să fie mai aproape de Rusia, iar 47% – mai aproape de UE.

Totodată, în eventualitatea unui referendum de aderare la o uniune sau alta de state, pentru Uniunea Vamală au optat 48%, iar pentru UE – 41%. Împotriva ambelor uniuni s-au pronunţat 6 la sută dintre respondenţi.

Sondajul mai arată că împotriva unirii cu România s-au pronunţat 63 la sută, iar pentru – 23 la sută.

Fluxul de știri
0