Gorbaciov dă alarma: trebuie să ne oprim

© Sputnik / Kirill Kalinnikov / Accesați arhiva multimediaПресс-конференция Михаила Горбачева
Пресс-конференция Михаила Горбачева - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov consideră că situația politică globală a atins limite periculoase și îndeamnă liderii politici mondiali să reia dialogul.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Luni, fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a declarat în cadru unui interviu pentru RIA Novosti că lumea s-a pomenit într-un punct periculos, iar încetarea dialogului a fost o greșeală.

Сирийская армия и ополчение в районе Пальмиры - Sputnik Moldova
Rusia și SUA au întrerupt cooperarea privind pacificarea Siriei

”Cred că lumea s-a pomenit într-un punct periculos. Nu intenţionez să ofer rețete, dar vreau să spun că trebuie să ne oprim. Trebuie să reluăm dialogul. Încetarea lui a fost cea mai mare greșeală”, a declarat fostul lider sovietic.

Totodată el consideră că principala responsabilitate pentru situația creată în lume cade pe umerii actualilor lideri mondiali.

”Putem avem multe pretenții față de generația din care fac ei parte. Ei totuși mai au o șansă să ocupe un loc destoinic în istorie, să readucă politica globală pe un făgaș pozitiv și prin aceasta să deschidă calea spre o lume fără de arme nucleare și ar fi o mare greșeală să nu profite de această șansă”, se arată convins Gorbaciov.

Totodată, Gorbaciov consideră că este necesar ca vocea veteranilor politicii mondiale să fie auzită.

”Este necesar ca vocea veteranilor politicii mondiale să fie auzită, și cred că va fi ascultată. Însă, responsabilitatea pentru situația din lume oricum aparține actualilor lideri politici”, a mai declarat acesta.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: în Siria teroriștii au folosit armistițiul în propriul interes

Săptămâna trecută, reprezentantul departamentului de stat John Kirby a declarat că SUA întrerup colaborarea bilaterală cu FR privind pacificarea Siriei și lasă doar canalele militare pentru prevenirea conflictelor dintre Forțele spațiale ale FR și Forțele militare aeriene ale SUA în spațiul aerian al Siriei.

Vitali Ciurkin, reprezentant permanent al Rusiei la ONU, a îndemnat să nu fie dramatizate divergențele dintre pozițiile SUA și FR în aspect global pentru a nu declanșa un nou ”război rece”.

„Sper că nu se va ajunge la un nou "război rece". Consider că dramatizați prea mult divergențele pe care le avem cu SUA în plan global. După o perioadă mai lungă când am încercat să colaborăm cu maximă eficienţă în privinţa Siriei, sper că această colaborare ar putea fi reluată", a declarat Ciurkin.

Potrivit reprezentantului departamentului de stat, Elizabeth Trudo, secretarul de stat John Kerry l-a informat pe ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu privire la întreruperea colaborării bilaterale privind Siria.

Fluxul de știri
0