Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi retras oare Trump din cursa pentru Casa Albă

© AP Photo / Charlie NeibergallRepublican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally - Sputnik Moldova
Abonare
Faptul că Donald Trump a fost dezaprobat chiar şi de colegii săi de partid pare să fi spulberat iremediabil şansele acestuia la victoria în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

CHIŞINĂU, 9 oct — Sputnik. Juriştii din cadrul Comitetului Naţional al Partidului Republican (RNC) studiază aspectele legale privind posibila înlocuire a lui Donald Trump cu un alt candidat la funcţia de preşedinte al SUA, scrie Politico cu referire la surse apropiate Comitetului, citează RIA Novosti.

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump holds a rally with supporters in Albuquerque, New Mexico, U.S., May 24, 2016 - Sputnik Moldova
Cele şapte idei ale lui Trump - adorate de americani și ignorate de mass-media

În opinia conduceri RNC, dezaprobarea acestuia chiar de către colegii săi de partid au îngropat definitiv şansele de victorie a republicanilor la alegeri. De remarcat că Trump a pierdut şi sprijinul unuia dintre cei mai influenți membri ai Partidului Republican, Senatorul John McCain, care a declarat că nu-l mai susține pe acesta în cursa pentru Casa Albă.

Astfel, comitetul are 48 de ore pentru a-şi revizui strategia electorală, a comunicat unul dintre participanţii la discuţiile dintre liderii partidului.

Juriştii RNC examinează posibilităţile înlocuirii, deşi până la alegeri a mai rămas doar o lună, buletinele de vot au fost tipărite, iar în unele state a început deja votarea anticipată.

„Armata de jurişti examinează „regula nr.9", care permite înaintarea unui nou candidat în cazul abandonării de bună voie a cursei electorale de către precedentul sau a decesului acestuia. Trump a declarat că nu are de gând să plece, astfel că partidul va fi nevoit să lucreze tot cu el", a declarat pentru publicaţie unul dintre republicanii de rang înalt.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Partidului Republican nu a venit deocamdată cu vreun comentariu oficial. Totodată, agenţia Associated Press a comunicat că luni ar urma să aibă loc o şedinţă a Comitetului Naţional al partidului, fără a specifica tema discuţiilor.

În mass-media a fost publicată o înregistrare datând din 2005 în care un microfon deschis din greșeală l-a surprins pe Trump făcând comentarii obscene despre femei, într-o discuție cu un moderator de televiziune. Candidatul republican la președinția SUA și-a cerut scuze, vineri, însă chiar și soţia acestuia, Melanie Trump, și guvernatorul statului Indiana, Mike Pence — cel care ar urma să fie vicepreședinte dacă Trump este ales președinte pe 8 noiembrie — s-au declarat jigniți de cuvintele sale.

Fluxul de știri
0