CHIŞINĂU, 7 oct – Sputnik. Regulile referitoare la ieşirea din ţară a copiilor însoţiţi de doar unul dintre părinţi, care are paşaport de cetăţean al României, sau de o persoană majoră au fost schimbate, conform unui act normativ intrat, la 7 octombrie, în vigoare.
Declaraţia de acord a părintelui care nu însoţeşte copilul sau cea a ambilor părinți este valabilă de-acum pentru mai multe călătorii, iar atunci când minorul este însoțit de o altă persoană majoră în afară de părinți nu mai trebuie declarate scopul și traseul călătoriilor, potrivit avocatnet.ro.
Conform documentului, în cazul copiilor care pleacă în străinătate doar cu unul dintre părinţi, declaraţia de acord a celuilalt părinte are o valabilitate de până la trei ani şi poate fi folosită pentru mai multe călătorii.
„Minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte”, prevede noua lege.
Până acum, declaraţia de acord a celuilalt părinte era obligatorie pentru fiecare ieşire din ţară a minorilor.
În acelaşi timp, actul normativ elimină obligativitatea declarării scopului deplasării şi a rutei din declaraţia de acord, atunci când un minor călătorește împreună cu o persoană majoră, documentul fiind valabil, de asemenea, timp de trei ani și pentru mai multe călătorii.
Totodată, prezentarea declaraţiei celuilalt părinte sau a ambilor părinţi nu mai este necesară atunci când copiii îşi au domiciliul/reşedinţa în statul de destinaţie.