CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Republica Moldova este pe locul II în lume cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe cap de locuitor. Acest viciu rămâne factorul determinant numărul unu de deces sau dizabilitate și poate cauza peste 60 de tipuri de afecțiuni sau stări patologice, inclusiv traumatisme, tulburări mentale și de comportament.
Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Consiliului pentru coordonarea Programului naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020, unde autoritățile au prezentat rapoarte de activitate și au venit cu un semnal de alarmă în legătură cu această problemă.
Potrivit informaţiilor prezentate la şedinţă, în anul 2014, costurile sociale ale consumului de alcool se ridicau la circa 111,8 milioane lei, ceea ce a constituit un 1% din PIB-ul statului sau 1/5 din bugetul național al sănătății. La finele anului trecut, sub supraveghere medicală în instituţiile narcologice din republică se aflau peste 46,5 mii de bolnavi de alcoolism cronic, 622 bolnavi cu psihoze alcoolice, precum şi 5,6 mii în evidenţă preventivă în legătură cu abuzul de alcool.
Anual, în Republica Moldova decedează în accidente rutiere produse în stare de ebrietate circa 40 de persoane, iar în jur de 200 de persoane rămân traumatizate în urma acestora.
Au beneficiat de tratament 34% dintre persoanele înregistrate cu alcoolism cronic, iar ulterior și de programele de recuperare psihosocială. Aproape 10 mii de persoane au beneficiat de tratament ambulatoriu în cabinetele narcologice.
În scopul alinierii legislaţiei naţionale în domeniul controlului alcoolului la legislaţia UE şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Ministerul Sănătății va promova completări şi modificări la un șir de acte legislative. Aceste documente vor interzice promovarea și publicitatea băuturilor alcoolice prin intermediul audiovizualului.