CHIŞINĂU, 4 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat marţi, 4 octombrie, pe primarul oraşului Orhei, Ilan Şor, liderul „Partidului Şor”, în calitate de persoană de încredere a candidatului la funcţia de preşedinte al ţării, Inna Popenco.
„Demersul a fost depus la CEC, la 1 octombrie. Inna Popenco a solicitat înregistrarea doar a unei singure persoane de încredere pentru circumscripţia Orhei. Este vorba despre cetăţeanul Ilan Şor”, a declarat membrul CEC, Iurie Ciocan.
Potrivit legislaţiei electorale, fiecare candidat are dreptul la 20 de persoane de încredere.
„În cadrul examinării demersului, fiind cunoscut şi statutul special al cetăţeanului Ilan Şor, am examinat şi sub incidenţa art.46 care stabileşte anumite garanţii procesuale doar pentru candidaţi. Respectiv, persoanele de încredere nu sunt vizate sub aspect de interdicţie ori facilităţi speciale din partea legislaţiei electorale”, a precizat Ciocan.
Demersul a fost susţinut de 7 din 8 membri CEC prezenţi la şedinţă. Sergiu Gurduza s-a abţinut de la vot, iar Vladimir Şarban a lipsit de la şedinţă.
Potrivit articolului 45 din Codul Electoral, persoanele de încredere îi ajută pe concurenţii electorali la desfăşurarea campaniilor electorale ale acestora, fac agitaţie electorală în favoarea lor şi le reprezintă interesele în relaţiile cu autorităţile publice, cu alegătorii, cu consiliile şi birourile electorale.
Concurenţii electorali îşi selectează în mod independent persoanele de încredere, îi prezintă organului electoral respectiv care îi înregistrează şi le eliberează legitimaţii.
Comisia Electorală Centrală înregistrează persoanele de încredere ale concurenţilor electorali în alegerile Parlamentului și ale candidaţilor la funcţia de Preşedinte al ţării.
Concurenţii electorali pot, în orice moment până la ziua precedentă alegerilor, să suspende împuternicirile persoanelor lor de încredere şi să le înlocuiască cu alte persoane.
La cererea persoanelor de încredere ale concurenţilor electorali, acestea pot fi degrevate de atribuţiile de la locul de muncă permanent fără menţinerea salariului. Ele nu pot fi remunerate nici din mijloacele alocate pentru desfăşurarea alegerilor. Pe parcursul campaniei electorale, persoanele de încredere nu pot fi concediate sau private de atribuţiile de la locul de muncă fără consimţământul lor.
Persoanele de încredere ale concurenţilor electorali deţinătoare de funcţii publice nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice în campaniile electorale.