CHIŞINĂU, 3 oct – Sputnik. Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din Republica Moldova a fost chemată să contribuie la restabilirea unei atitudini corecte faţă de toţi candidaţii înregistraţi în cursa prezidenţială din Moldova. Partidul politic Şor a înaintat o solicitare Misiunii OSCE prin care cere reprezentanţei diplomatice să contribuie la asigurarea condiţiilor egale pentru toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al ţării, la asigurarea unei campanii electorale corecte şi echidistante.
De asemenea, formaţiunea atrage atenţia Misiunii asupra interdicţiilor de deplasare pe care le întâmpină persoana de încredere a candidatului la funcţia de preşedinte Inna Popenco, primarul oraşului Orhei, Ilan Şor.
Din 5 august, Ilan Şor se află în arest la domiciliu. Chiar dacă acesta continuă să colaboreze cu ancheta, judecătorii refuză să anuleze interdicţiile de deplasare, se spune într-un comunicat al formaţiunii pe care o conduce Şor.
Partidul Şor a înaintat-o pe Inna Popenco, medic din Orhei, în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al ţării. Scrutinul prezidenţial va avea loc la 30 octombrie.
Odată cu înregistrarea oficială a Innei Popenco în cursa pentru alegerile prezidenţiale, Partidul politic Şor constată în continuare că legislaţia Republicii Moldova este încălcată.
„Unul din exemple este şi interdicţia care-i este impusă liderului partidului Ilan Şor de a se deplasa. Din cauza acestei interdicţii, Ilan Şor nu are posibilitate să promoveze candidatul partidului pe care îl conduce. Astfel, Partidul Şor astăzi se află în condiţii inegale în comparaţie cu alte formaţiuni, care participă la alegerile prezidenţiale, lucru care este contrar atât Codului Electoral, cât şi Legii cu privire la partidele politice”, se spune în adresarea Partidului Şor către şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan.
Autorii Declaraţiei fac referire la articolele 45 şi 105 din Codul Electoral, în contextul în care candidatul Inna Popenco a înregistrat la CEC demersul prin care anunţă că Ilan Şor este persoana sa de încredere.
„În contextul dat, candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, Inna Popenco, care are statut de concurent electoral, se află în condiţii discriminatorii în raport cu alţi concurenţi electorali, confruntându-se cu obstacole cu caracter organizaţional”, se menţionează în adresarea către şeful Misiunii OSCE în Moldova.
Textul declaraţiei conţine şi o solicitare către justiţia moldovenească şi Comisia Electorală Centrală, care sunt rugate să contribuie la oferirea posibilităţii liderului Partidului Şor şi persoanei de încredere a Innei Popenco să organizeze personal campania electorală a candidatului înaintat.
Partidul Şor solicită Misiunii OSCE să se implice imediat în situaţia creată, care discriminează unul dintre concurenţii electorali şi prin care se încalcă normele democratice şi evoluţia legală a procesului electoral în Republica Moldova.