Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sindromul BAC: Maia Sandu vrea să filmeze procesul de vot

© Sputnik / Вадим Жернов / Accesați arhiva multimediaМонтаж веб-камер на избирательных участках в Великом Новгороде
Монтаж веб-камер на избирательных участках в Великом Новгороде - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, Maia Sandu, care a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei în Guvernele Filat şi Leancă, propune să fie filmat procesul de vot la alegerile prezidenţiale din Moldova.

CHIŞINĂU, 4 oct – Sputnik. Concurentul electoral Maia Sandu, candidat la funcţia de preşedinte al ţării din partea PAS, a venit, marţi, cu propunerea de a instala camere de luat vederi în toate secţiile de votare la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. 

„Solicităm Parlamentului, Guvernului şi CEC să asigure instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secţie de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetăţean să poată urmări on-line procesul de votare şi de numărare a voturilor”, a declarat Sandu.

Aceasta şi-a motivat propunerea prin faptul că „nu are încredere în autorităţi”.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat pentru Sputnik că, deocamdată, instituţia pe care o reprezintă nu a primit o asemenea solicitare, dar imediat ce o va recepţiona o va examina şi îşi va expune poziţia.

„O asemenea sesizare din partea concurentului electoral Maia Sandu nu a venit la CEC. Odată ce va fi recepţionată această cerere, CEC o va examina şi îşi va expune poziţia”, a precizat Russu.

Potrivit preşedintelui CEC, la etapa actuală nici Codul Electoral, nici alte legi care se referă la alegeri nu prevăd practica supravegherii video a procesului de vot.

„Legislaţia electorală în vigoare nu reglementează această posibilitate”, a declarat preşedintele CEC.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată adevărata faţă a Maiei Sandu

Sandu a făcut o paralelă între propunerea enunţată astăzi cu situaţia de la examenele de Bacalaureat, atunci când a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei. Idee care a stârnit reacţii adverse în societate, printre elevi, părinţi dar şi în structurile de stat, precum Parlamentul.

„La BAC au fost instalate 1300 de camere video. Acum vor trebui instalate 2 mii de asemenea camere. Camerele video instalate la BAC au contribuit semnificativ la reducerea corupţiei”, a menţionat Sandu.

Potrivit Cosntituţiei Republicii Moldova, art. 38 „Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales”, voinţa poporului constituie baza puterii de stat.

„Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”, scrie în Constituţia Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0