Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce a decis instanța în privința vameșilor de la Palanca și Tudora

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Judecătoria Buiucani a satisfăcut parțial cerința procurorilor privind plasarea în arest provizoriu a 19 dintre cei 28 de vameși suspectați de corupere pasivă. Pentru ceilalți au fost fost aplicate alte măsuri preventive.

CHIȘINĂU, 03 oct – Sputnik. Judecătoria sectorului Buiucani din Capitală a satisfăcut parțial cererea procurorilor care au cerut aplicarea măsurii de arest preventiv pentru vameșii reținuți vineri, aceștia fiind suspectați de corupție pasivă.

”Ca rezultat, 19 vameși au fost arestați, 5 – în arest la domiciliu, iar alți 4 se află sub control judiciar. Cel mai important este că mulți, destul de mulți, își recunosc vina și au început să colaboreze cu ancheta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Angela Starinschi.

Таможенный пункт Кагул-Оанча - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată care a fost cauza reţinerii celor 28 de vameşi

Instanță a decis plasarea suspecților în arest preventiv pentru diferite perioade — 15, 20 și 30 de zile.

Vineri, 30 septembrie, în cadrul operațiunii procurorilor anticorupție şi CNA la posturile vamale Palanca și Tudora au fost reținuți 28 de angajați ai Serviciului Vamal, aceștia fiind bănuiți că estorcau bani de la cetățenii care transportau produse alimentare din Ucraina. Reţinerile au avut loc în urma unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor.

Grupurile de urmărire penală au descins pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor bănesti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidării eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători. Astfel, s-a constatat că şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, sub diferute pretexte, au pretins, au estorcat, au acceptat şi au primit mijloace financiare de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora. Mijloacele acumulate erau păstrate în biroul de serviciu.

Таможенники - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Răsturnare de situație în dosarul vameșilor reținuți

În urma controlului inopinat efectuat recent de către inspectorii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, în dulapul din biroul de serviciu al şefului de tură al postului vamal Tudora au fost depistate importante sume de bani în diferită valută.

Verificări operative s-au făcut şi la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activităţi infracţionale similare, acestea având un caracter continuu. Urmare a măsurilor speciale de investigaţie, a acţiunilor de urmărire penală şi audierii martorilor, s-a descoperit că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmişi șefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender.

Dacă vor fi găsiți vinovați, vameșii reţinuți riscă privațiune de libertate pe un termen de până la 10 ani.

Fluxul de știri
0