Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Institutul Oncologic din RM va primi ajutor de la descendenţii lui Puşkin

© Sputnik / Miroslav RotariАлександр Александрович и Мария Александровна Пушкины
Александр Александрович и Мария Александровна Пушкины - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova au sosit pentru câteva zile străstrănepoții poetului Aleksandr Pușkin care gestionează o fundație de caritate ce îi ajută pe copiii bolnavi de cancer.

CHIȘINĂU, 3 oct — Sputnik. În ultima zi a aflării lor în Moldova, urmașii lui Aleksandr Sergheevici Pușkin — Aleksandr Aleksandrovici și soția acestuia Maria Aleksandrovna —  au vizitat secția pentru copii a Institutului Oncologic din Chișinău.

„Caritatea este o latură importantă a activității Fundației Internaționale „A. S. Pușkin" pe care noi am creat-o și o conducem. Începând cu anul 2000, Fundația patronează Centrul oncologic pentru copii din Sankt Petersburg și acordă ajutor copiilor bolnavi", a spus Aleksandr Aleksandrovici Pușkin în discuția cu jurnalistul Sputnik Moldova.

Cei doi soți Pușkin au avut o întâlnire cu șeful secției pentru copiii bolnavi de cancer și au schițat planul de acordare a unui ajutor acestei instituții medicale.

„Am trecut prin toate saloanele, am discutat cu copiii și cu părinții acestora. Din partea Centrului Rus de Știință și Cultură, i-am făcut cadou fiecărui copil scrieri ale poetului A.Pușkin: povești în limbile rusă și română pentru cei mici și opere din colecția „Biblioteca școlarului" pentru cei din clasele superioare", a menționat urmașul marelui poet rus.

Александр Александрович Пушкин и Мари-Малден Дурново-Пушкина - Sputnik Moldova
Urmașii lui Pușkin din Belgia vizitează Moldova

Acesta a menționat că de acum încolo copiii care se tratează la Institutul Oncologic din Moldova sunt incluși în circuitul activității Fundației „A. S. Pușkin". Ulterior, el va anunța când urmează să fie acordată prima tranșă de ajutoare din partea Fundației respective.

Aleksandr Aleksandrovici Pușkin, ultimul descendent direct pe linie paternă, este urmașul fiului mai mare al poetului — Aleksandr Aleksandrovici, general rus. Fiul acestuia Nicolai Aleksandrovici — a fost tatăl lui Aleksandr Nicolaevici, a cărui familie a fost nevoită după revoluție să părăsească Rusia. Această ramură a Pușkinilor a locuit în Turcia, apoi în Serbia, iar în 1923 familia s-a stabilit la Bruxelles. Aleksandr Nicolaevici s-a căsătorit, iar în anul 1942 s-a născut străstrănepotul marelui poet, Aleksandr Aleksandrovici.

Maria Aleksandrovna (Marie-Madelaine) Durnovo-Pușkina, soția lui Aleksandr Aleksandrovici, s-a născut în 1943 în Franța. Este verișoară de-a treia cu soțul său, ea fiind nepoata Mariei Pușkina, fiica feciorului lui A. S. Pușkin, Aleksandr Aleksandrovici, căsătorită cu Nicolai Bîkov, fiul Elizavetei Gogol care era rudă cu scriitorul Nicolai Gogol. Maria Aleksandrovna este directorul Fundației „A. S. Pușkin". A îndeplinit și funcția de casier șef al Asociației „Femeile Europei".

Fluxul de știri
0