Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șansele candidatul "Ravnopravie" la funcția de președinte sunt îngrădite

© Photo : www.facebook.com/ravnopravieVII съезд Общественно-политического Движения Равноправие
VII съезд Общественно-политического Движения Равноправие - Sputnik Moldova
Abonare
"Ravnopravie" nu se află în condiții de egalitate cu alte formaţiuni politice care participă la cursa prezidențială, ceea ce contravine atât Codului electoral, cât și Legii privind partidele politice".

CHIȘINĂU, 30 sept — Sputnik. Delegații congresului al VII-lea al mișcării social-politice "Ravnopravie" constată că în Republica Moldova poate fi încălcată legislația electorală, a menţionat serviciul de presă al formațiunii politice.

"Drept exemplu al unei astfel de încălcări poate fi calificată limitarea libertăţii de circulație a președintelui mișcării "Ravnopravie", Ilan Șor. Acest fapt nu-i permite, ca lider al unei organizații politice, să dirijeze procesul de promovare a candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, înaintat de "Ravnopravie", se spune într-o declarație a formațiunii politice.

Избирательные бюллетени - Sputnik Moldova
Politică
Se ştie deja cum va arăta buletinul de vot pentru prezidenţiale

Astfel, după cum subliniază delegații la congres, "mișcarea "Ravnopravie" nu se află în condiții de egalitate cu alte formaţiuni politice care participă la cursa electorală, ceea ce contravine atât Codului electoral, cât și Legii privind partidele politice".

"Orice impediment în activitatea preelectorală contravine articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar îngrădirea posibilității de finanțare a concurentului electoral, la fel ca și împiedicarea organizării eficiente a campaniei electorale, prin limitări legate de arestul la domiciliu, conduc la inegalitatea condițiilor pentru concurenții electorali", se arată în comunicatul de presă citat.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat decizii, atenţionând asupra garanțiilor de care trebuie să se bucure candidații la alegeri, în următoarele dosare: Podkolizina vs Lituania (cererea 46726/99), Paksas vs Letonia (cererea 34932/04), Namat Aliev vs Azerbaidjan (cererea 18705/06), Rushen Mehned vs Bulgaria (cererea 48555/10).

Delegații la congres au cerut justiției moldovenești și Comisiei Electorale Centrale să se implice imediat în cazul de discriminare a mişcării "Ravnopravie" și să-i ofere liderului acesteia posibilitatea  de a dirija personal campania electorală a candidatului înaintat de această formațiune politică.

"Congresul consideră că liderul mișcării "Ravnopravie", Ilan Șor, este un exemplu pentru mulți cetățeni ai Moldovei care s-au convins în repetate rânduri de calitățile lui organizatorice. Interdicția de deplasare îl împiedică pe Șor să acorde susținere personală candidatului Inna Popenco, în calitate de persoană de încredere al dânsei", se mai spune în declarația mișcării "Ravnopravie".

Fluxul de știri
0