Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce salarii vor primi din 1 august procurorii

© Sputnik / Мирослав РотарьAdunarea Generală a Procurorilor
Adunarea Generală a Procurorilor - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 august, dată când intră în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură, procurorii vor primi salarii majorate, egale cu cele ale judecătorilor.

CHIŞINĂU, 1 aug – Sputnik. La 1 august a intrat în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură. Potrivit acestei legi, procurorii vor avea un grad de independenţă mai mare, vor putea refuza indicaţiile scrise sau verbale din partea altor procurori.

Adunarea Generală a Procurorilor - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va conduce procurorii din 1 august

Tot din această dată, procurorii vor primi salarii mai mari, care vor depăşi suma de 10 mii de lei în cazul procurorilor începători şi 20 de mii de lei – pentru procurorii cu experienţă.

Potrivit legii, salariul procurorului se stabileşte în funcţie de salariul judecătorului. Salariul de funcţie al procurorului se stabileşte în funcţie de nivelul procuraturii în care îşi desfăşoară activitatea şi de vechimea sa în funcţia de procuror.

Astfel, salariul procurorului reprezintă 90% din salariul judecătorului Curţii Supreme de Justiţie, în cazul procurorului din Procuratura Generală sau din procuraturile specializate, cu vechimea în muncă corespunzătoare; salariul judecătorului din judecătorie, în cazul procurorului din procuraturile teritoriale, inclusiv din Procuratura UTA Găgăuzia, cu vechimea în muncă corespunzătoare.

Potrivit calculelor, Procurorul general va ridica un salariu de aproape 30 de mii de lei pe lună, procurorii de la Procuratura Generală  - circa 22 de mii de lei, iar procurorul începător  - 12 mii de lei.

Fluxul de știri
0