Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

FBI oferă un milion de dolari pentru capul unui român

© Fotolia / Lukas GojdaHacker
Hacker - Sputnik Moldova
Abonare
Un hacker este cel mai vânat român. Biroul Federal de Investigaţii din SUA oferă pe capul lui un milion de dolari.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. Numele lui este Nicolae Popescu, are 36 de ani, este născut în Alexandria și, de 4 ani, este căutat cu disperare de FBI. Autoritatea americană oferă nu mai puțin de un milion de dolari pentru prinderea lui, potrivit presei române. 

Românul și-a schimbat de mai multe ori numele pentru a-i induce în eroare pe cei de la FBI. A fost Nae Popescu, Nicolae Petrache sau Nae Stoichiţiu, iar acum se află pe locul doi în topul FBI al celor mai căutaţi infractori cibernetici.

Pe site-ul FBI, Nicolae Popescu figurează pe lista „Most Wanted“ pentru o listă lungă de infracţiuni: complicitate la comiterea infracţiunii de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals şi trafic cu mărci înregistrate false, transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals, trafic cu mărci înregistrate false.

Hacker - Sputnik Moldova
Guccifer îi vine iarăși de hac lui Clinton

Potrivit site-ului oficial al FBI, „Nicolae Popescu este căutat pentru posibila sa participare într-o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. În cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflaţi în România şi în alte părţi din Europa au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet pentru vânzarea de produse. Aceste anunţuri conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate. Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite ale Americii“. 

După estimările FBI, românul a păcălit mii de persoane şi a reuşit să strângă peste 3 milioane de dolari din vânzări fictive pe internet.

Nicolae Popescu a fost reţinut în România, în 2010. DIICOT a organizat în 2010 operaţiunea „Valea Regilor“, ridicându-l pe Popescu alături de alţi 33 de hackeri care acţionau în Bucureşti, Vâlcea şi Teleorman. Popescu a fugit de sub nasul poliţiştilor români a doua zi, când a fost dus la Tribunalul Vâlcea pentru obţinerea mandatului de arestare preventivă pentru fals informatic, înşelăciune, spălare de bani, fraude informatice şi apartenenţă la un grup infracţional organizat. Cele patru ore de libertate între ora 18.00, ora expirării mandatului de reţinere, şi ora 22.00, ora emiterii mandatului de arestare preventivă, i-au fost suficiente lui Popescu pentru a scăpa definitiv de sub nasul poliţiştilor.

Nicolae Popescu este un nume cunoscut în America, încă din 2012, de când FBI i-a luat urma. În decembrie 2012, un mandat de arestare federal a fost emis pe numele lui, americanii considerându-l capul unei reţele de hackeri din care mai făceau parte alţi cinci români. Toţi membrii reţelei au fost acuzaţi acuzaţi că au vândut yachturi sau maşini de lux pe internet, obiecte de lux inexistente, la preţuri cuprinse între 10.000 şi 45.000 de euro, păcălind mii de străini. Vânzările se făceau pe eBay sau Cars.com, banii ajungând printr-o reţea de conturi, în România. În 2014, pe capul românului despre care nu se mai ştie nimic a fost pusă o recompensă de un milion de dolari, conform Adevărul.ro.

Fluxul de știri
0