Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Educației: copii nevaccinați nu trebuie discriminați

© Photo : banatulazi.roVacinarea copiilor
Vacinarea copiilor - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației dorește înlăturarea lacunelor din legislație privind școlarizarea copiilor nevaccinați. Oficialii consideră că prezentarea certificatului medical este suficientă pentru admiterea în instituțiile de învățământ.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Joi, Ministerul Educației a expediat un demers la adresa Ministerului Sănătății prin care solicită formarea unui grup de lucru care ar soluționa problema discriminării copiilor nevaccinați, atunci când merg să se înscrierea într-o instituție de învățământ.

Potrivit Legii, înscrierea copiilor într-o instituție de învățământ este condiționată de efectuarea vaccinărilor profilactice sistematice.

În demersul său, Ministrul Educației, Corina Fusu, menționează că indiferent de condiția obligativității vaccinării copiilor, Ministerul Educației are obligația să asigure accesul la studii tuturor copiilor.

”Ministerul Educaţiei, în calitate de autoritate publică centrală în domeniul învățământului, are obligația de a asigura accesul tuturor copiilor la studii, iar lipsa vaccinării sistemice a copiilor, din motive religioase sau filozofice, nu trebuie să constituie un impediment pentru accesul la studii în instituțiile educaționale”, se arată în document.

Вакцинация против гриппа, архивное фото - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte cazuri de rujeolă au fost documentate în RM în ultimii ani

Totodată, Ministerul Educației, ghidându-se de principiul nediscriminării și incluziunii sociale, dorește ajustarea cadrului legal care le-ar oferi instituțiilor de învățământ posibilitatea să-și ”îndeplinească misiunea de satisfacere a cerințelor educaționale ale individului și ale societății; de dezvoltare a potențialului uman pentru a asigura calitatea vieții, creșterea durabilă a economiei și bunăstarea poporului; de dezvoltare a culturii naționale”.

Ministerul consideră că trebuie ajustat cadrul legal, iar prezentarea certificatului medical constituie o condiție suficientă pentru admiterea copiilor în instituțiile de învățământ.

”Ministerul Educației consideră necesară modificarea și completarea reglementărilor în vigoare pentru eliminarea unor lacune existente referitoare la școlarizarea copiilor nevaccinați. Totodată, consideră că prezentarea certificatului medical la admiterea în instituțiile de învățământ constituie o condiție suficientă în vederea eliminării factorilor de risc pentru viața și sănătatea tuturor copiilor. Demersul a fost înaintat ca urmare a multiplelor adresări din partea părinților și a dezbaterilor în spațiul public referitor la vaccinarea copiilor”, se mai arată în demers.

Fluxul de știri
0