Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un nou cutremur ar putea distruge stația de epurare

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaОчистные сооружения
Очистные сооружения - Sputnik Moldova
Abonare
”Apă-Canal Chişinău” atenţionează că vechile construcţii se află într-o stare deplorabilă şi au nevoie de reparaţii capitale.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik, Daria Stația de epurare din municipiul Chișinău ar putea să fie distrusă în cazul unui cutremur mai mare de 6-6,5 grade, a declarat pentru Sputnik şeful Departamentului Asigurarea Calităţii, Control şi Reglementare al S.A. ”Apă-Canal Chişinău”, Arcadie Rusnac.

Potrivit specialistului, construcțiile vechi au avut de suferit în urma cutremurului de 5,5 grade pe scara Richter, care au avut loc în noapte de 24 spre 25 septembrie.

”Au apărut mici fisuri. Eram îngrijorați să nu se întâmple ceva mai rău. În noiembrie 2002, în Moldova s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade. Atunci s-au dărâmat trei rezervoare de aerare. Însă pe parcurs am reușit să consolidăm o parte din construcții”, a spus Rusnac.

землетрясения - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Seismolog celebru: va urma un cutremur uriaș

Acesta precizează că stația de epurare din Chișinău a fost construită la mijlocul anilor '60. Potrivit normativelor, termenul de exploatare al stației constituie 35 de ani. Reparații capitale nu s-au mai efectuat din anul 1982. Structura metalică a multor construcții este afectată de coroziune.

Cei de la "Apă-Canal Chișinău" au recunoscut că situația deplorabilă în care se află stația de epurare din capitală afectează starea ecologică a râului Bâc.

”Râul Bâc se formează după deversarea apelor reziduale de la stația de epurare. Noi eliberăm un volum de ape reziduale curăţate de zece ori mai mare decât se fixează la ieşire Noi formăm debitul râului. De aceea, atunci când oamenii întreabă de ce Bâcul este murdar, trebuie să înțelegem că această apă vine de la stația de epurare. Starea râului depinde de modul în care lucrează stația”, a declarat Rusnac.

Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău a anunțat organizarea unei licitații pentru reconstrucția stației de epurare. Ofertele companiilor vor fi prezentate la data de 29 octombrie.

Fluxul de știri
0