Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În instituțiile din Rusia sunt admiși anual 15 mii de străini

© Sputnik / Rodion ProcaДмитрий Гужеля
Дмитрий Гужеля - Sputnik Moldova
Abonare
Mulţi dintre străinii care doresc să obțină studii de calitate se orientează spre Rusia, unde pot face studii universitare și postuniversitare solide, au menţionat reprezentanții Rossotrudnicestvo.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. Anual, peste 15 mii de străin aleg să-şi facă gratuit studiile în Rusia, în baza cotelor disponibile, a comunicat vicepreşedintele Rossotrudnicestvo, Dmitri Gujelea, în cadrul unei conferințe video care a avut loc la Centrul de presă Sputnik.

Potrivit acestuia, este vorba de reprezentanții a peste 150 de țări ale lumii.

Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Rusia
Glebova: FR invită 15 mii de străini să studieze gratis în universităţile sale

"Anul acesta, pentru locurile bugetare în universitățile din Rusia au depus cereri reprezentanți ai 170 de state. Numărul aspiranţilor la locurile contractuale este de două ori mai mare. Sunt deosebit de solicitate magistratura și doctorantura în instituțiile din țara noastră. Sistemul de învăţământ din Rusia este apreciate în străinătate și foarte mulți străini doresc să obțină studii anume la noi", a declarat Gujelea.

El a mai adăugat că anul acesta Rossotrudnicestvo a lansat un sistem interactiv care permite prelucrarea mult mai rapidă a solicitărilor pentru studii.

"Comisiile noastre de selectare a candidaților activează în 160 de țări ale lumii. Din comisii fac parte colaboratori ai MAE şi ai Ministerului Educației din Rusia, ai instituțiilor de învăţământ interesate de studenți capabili, reprezentanți ai ministerelor locale și ai organizațiilor obștești", a specificat Gujelea.

Potrivit acestuia, din componenţa comisiei fac parte uneori până la 15 persoane, fiind intervievate în jur de șapte mii de persoane. Doritori sunt atât de mulţi, încât la un singur loc pot candida câte 30 de persoane.

Cele mai prestigioase universități din Rusia pentru instruire și colaborare
Cele mai prestigioase universități din Rusia pentru instruire și colaborare - Sputnik Moldova
Cele mai prestigioase universități din Rusia pentru instruire și colaborare

De altfel, documentele ce țin de înscrierea în instituțiile de învăţământ superior din Rusia pot fi studiate de către candidaţii străini ș în limbile lor materne.

Președintele Asociației studenților străini din Ruisa a subliniat că organizația pe care o reprezintă susține aceste inițiative.

"Sarcina noastră este îmbunătățirea condițiilor de ședere a studenților străini în Rusia, dar și obținerea posibilității de a rămâne în această țară pentru a trăi și a munci", a spus acesta.

În cadrul conferinței s-a menţionat că, în perspectivă, este necesară pregătirea unui segment de instruire în limba engleză pentru studenții străini.

Fluxul de știri
0