Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Strugurii „moldoveneşti" din Turcia urmau să ajungă în Rusia

© Sputnik / Евгений ПанасенкоВиноград
Виноград - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Şapte persoane, printre care şi un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, au fost reţinute pentru introducerea frauduloasă în ţară a unor cantităţi importante de zahăr ucrainean şi struguri turceşti de contrabandă.

CHIŞINĂU, 28 sept — Sputnik. Organele de drept din Moldova au reuşit să deconspirare şi să contracareze activitatea a două grupări criminale, specializate în contrabandă cu zahăr şi struguri. Acest lucru a fost posibil datorită eforturilor comune ale angajaţilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale şi Serviciului Vamal.

Potrivit informaţiilor Procuraturii, în cursul lunii septembrie curent, trei cetăţeni moldoveni au introdus prin contrabandă din Ucraina în Republica Moldova un lot de 20 de tone de zahăr, care urma să fie reambalat şi comercializat pe piaţa internă a ţării ca marfă de origine autohtonă.

„Astfel, în scopul realizării planului criminal, învinuiţii au transportat zahărul, ambalat în 400 saci, pe teritoriul controlat de autorităţile transnistrene, după care au înlăturat etichetele cu informaţia privind producătorul şi ţara de origine a mărfii", precizează instituţia.

Яблоки - Sputnik Moldova
Rusia
În Ural a fost distrusă o partidă de mere „moldovenești” de origine poloneză

Ulterior, după ce au primit de la administratorul unei firme din capitală actele care certifică faptul că zahărul, cu o valoare facturală de 252 mii lei, este de origine autohtonă, lotul urma să fie transportat la Chişinău pentru realizare. Contrabanda a fost descoperită de colaboratorii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, care au ridicat lotul de zahăr şi vehiculul cu care era transportat acesta.

Celălalt caz de contrabandă a avut loc în perioada iulie-septembrie curent. Astfel, patru moldoveni au cumpărat din Turcia şi au introdus pe teritoriul Republicii Moldova circa 20 de tone de struguri în stare proaspătă. Marfa a fost dusă pentru păstrare în satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, unde era reambalată şi erau reperfectate ilegal actele, pentru a certifica faptul că marfa este de origine autohtonă. Ulterior, lotul urma a fi exportat în Federaţia Rusă.

Работа отдела пограничного ветеринарного контроля Россельхознадзора по Калининградской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rusia ar putea mări numărul posturilor de vămuire a producţiei moldoveneşti

Învinuiţii au obţinut, în mod fraudulos, de la inspectorul principal al structurii teritoriale mun.Chişinău a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor un Certificat fitosanitar cu date false privind originea mărfii, care a fost anexat la declaraţia vamală de export a strugurilor cu o valoare facturală de peste 14 mii dolari SUA.

În urma controlului vamal efectuat la postul vamal Sudja din Federația Rusă, în respectivul lot de struguri turceşti, reambalaţi în marfă moldovenească, a fost depistat virusul "FrankliniellaoccidentalisPerg", iar ulterior, la intrarea în RM, prin postul vamal „Tudora" mijlocul de transport cu strugurii infectaţi a fost reţinut de angajaţii Serviciului Vamal.

Procurorii le-au înaintat învinuirea toturor celor şapte învinuiţi. În prezent, aceştia sunt cercetaţi în stare de arest la domiciliu. Pentru această infracţiune, legislaţia prevede până la 10 ani de închisoare.

Fluxul de știri
0