Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calea Ferată din Moldova: pierderi-record sau „upgrade”

© Sputnik / Евгений ПанасенкоТоварные вагоны
Товарные вагоны - Sputnik Moldova
Abonare
Administrația întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” susține că situația jalnică în care se află este legată de reducerea transporturilor care tranzitează țara noastră.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. Veniturile ÎS „Calea Ferată din Moldova" (CFM) s-au redus cu 35%. Potrivit estimărilor administrației întreprinderii, acesta este un indiciu negativ fără precedent care se explică prin reducerea transporturilor de mărfuri care tranzitează Republica Moldova.

„Recent, am avut o întrevedere în Germania cu colegii noștri din Rusia și Belarus și am convenit să majorăm tranzitul de mărfuri pe căile ferate din Moldova", a declarat pentru jurnaliști șeful întreprinderii, Iurie Topală.

ТРАНСПОРТНЫЙ КОРИДОР СЕВЕР-ЮГ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Calea Ferată din Moldova: problemele persistă

Potrivit acestuia, cheltuielile anuale ale CFM constituie 60 de milioane de lei, însă mijloacele pentru acoperirea acestora sunt insuficiente.

La ora actuală, datoriile întreprinderii depășesc 80 de milioane de lei.

Administrația CFM speră că competitivitatea căilor ferate din Moldova va crește după ce vor fi procurate locomotive noi și va fi reanimată infrastructura. Astfel, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a semnat un contract cu Banca Europeană de Investiții cu privire la un împrumut de 52,5 milioane de euro. Creditul este acordat pentru o perioadă de 15 ani cu dobânda anuală de 1,5%. În timpul apropiat departamentul preconizează să anunțe un tender pentru achiziționarea locomotivelor. Conform calculelor preliminare, se planifică procurarea a 15 locomotive.

Fluxul de știri
0