Israelul este îndurerat de moartea ex-președintelui Shimon Peres

© Sputnik / Алексей ДружининШимон Перес
Шимон Перес - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii politici din Israel, inclusiv spicherul Knesset-ului și liderul opoziției parlamentare, au exprimat condoleanțe.

CHIȘINĂU, 28 sept- Sputnik. Posturile de televiziune și radio israeliene au transmis anterior că laureatul premiului Nobel pentru Pace a decedat în noaptea de marți spre miercuri la vârsta de 93 de ani, fără a-și revini după ictusul suportat acum două săptămâni.

„Knesset-ul Israelului este îndurerat de moartea celui de al nouălea președinte și fost prim-ministru Shimon Peres. Statul Israel își ia rămas bun de la omul care s-a aflat în fruntea familiei. Binecuvântată să-i fie amintirea", scrie pe microblogul Twitter al spicherului Parlamentului, Yuli —Yoel Edelstein.

Лидер партии Наш дом - Израиль Авигдор Либерман. - Sputnik Moldova
Un fost chişinăuean, propus în Israel la funcţia de ministru al Apărării

Condoleanțe publice au fost exprimate și de către liderul opoziției parlamentare, Isaac Herzog.

„Shimon Peres a fost unul dintre cei mai mari lideri pe care i-a avut vreodată Statul Israel. Omul care, din tinerețe și până în ultimele zile de viață, a activat neobosit pentru binele țării, ne-a părăsit astăzi la vârsta de 93 de ani", se spune în declarația lui Herzog.

Peres, născut pe teritoriul actualului stat Belarus, este considerat ca fiind ultimul din pleiada „părinților-întemeietori" ai Israelului, fondatorul complexului militar-industrial și al programului nuclear, arhitectul procesului de pace din Orientul Apropiat.

A deținut peste zece funcţii ministeriale, a fost de două ori prim-ministru al Israelului, iar în perioada 2007 — 2014 a fost președinte al țării.

În anul 1994, pentru semnarea acordurilor de pace cu palestinienii, Peres a primit premiul Nobel pentru Pace pe care l-a împărțit cu premierul de la acea vreme Yitzhak Rabin și cu liderul palestinian Yasser Arafat.

Fluxul de știri
0