Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Filip. Candu a explicat procedura

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Deputțaii socialiști, comuniști și liberal-democrați ar putea să înainteze o moțiune de ce cenzură împotriva Guvernului Filip. Spicherul Adrian Candu a amintit procedura care trebuie respectată și a anunțat cât timp au deputații pentru a face acest lucru.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Deputații care nu sunt de acord cu decizia Cabinetului de Miniștri de a-şi asuma răspunderea pentru o serie de legi, ar putea să înainteze în timp de 72 de ore o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip.

Протест социалистов в парламенте Молдовы 27 сентября 2016 года - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Socialiști au blocat tribuna Parlamentului

Deputații Fracțiunii Socialiștilor au blocat marți tribuna Legislativului înainte de examinarea celor şapte legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, adoptarea cărora este o condiţie pentru semnarea acordului cu Fondul Monetar Internațional.

Ulterior, Candu a anunțat o pauză tehnică de 5 minute. După părăsirea sălii de ședință a Parlamentului, deputații din fracțiunea PSRM au anunțat că vor iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip pe care o vor înainta în cel mai apropiat timp.

”Începând cu ora 10 și 25 de minute, în termen de 72 de ore, poate fi depusă moțiunea de cenzură, până la ora 10 și 25 de minute în ziua de vineri 30 septembrie. În situația în care se va depune moțiunea de cenzură, va fi convocată ședința Biroului permanent”, a anunțat Candu.

Socialiștii au subliniat că cei 24 de deputați își vor pune semnătura pentru a susține această inițiativă de înaintare a moțiunii de cenzură. Pentru înregistrarea unei moțiuni de cenzură în Parlament sunt necesare voturile a o treime din numărul deputaților.

Comuniștii au declarat că vor susține şi ei inițiativa.

”Partidul Comuniștilor este gata să semneze acest document de înaintare a moțiunii de cenzură guvernului Filip. Noi am declarat aceasta de nenumărate ori. Acum suntem în așteptarea versiunii finale a documentului”, a declarat președintele fracțiunii PCRM, Ina Șupak.

În vara acestui an, depuitații socialiști au înaintat mai multe inițiative de moțiune de cenzură asupra activităţii Guvernului Filip.

În cadrul ședinței din 27 septembrie a Legislativului, inițiativa moțiunii de cenzură a fost susținută de deputații socialiști, comuniști și liberal-democrați, însă nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Pentru ca Guvernul Filip să fie demis, sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputați dintre cei 101 câți sunt în Parlament.

Fluxul de știri
0