Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acordul de comerţ liber cu Turcia: avantaje şi riscuri pentru economia Moldovei

© Sputnik / Евгений ПанасенкоФрукты
Фрукты - Sputnik Moldova
Abonare
La 1 noiembrie 2016 intră în vigoare Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și Turcia. Dacă autorităţile vorbesc despre avantajele acestuia pentru ţara noastră, analiştii economici sunt mult mai rezervaţi în această privinţă.

CHIŞINĂZ 27 sept — Sputnik. Potrivit Ministerului Economiei, Acordul care va intra în vigoare peste aproximativ o lună, are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre țări, eliminarea barierelor în calea comerțului şi extinderea schimburilor comerciale, precum şi crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor, în special pentru dezvoltarea investițiilor mixte în cele două state.

„Acordul presupune o serie de avantaje pentru agenții economici autohtoni, inclusiv accesul nelimitat, fără restricții tarifare la import pe piaţa Turciei a produselor agricole şi industriale. "În total, Republica Moldova şi Turcia vor elimina 99,5% şi respectiv 100% din taxele cu valoare comercială", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Урожай зерна - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului

Potrivit specialiştilor ministerului, eliminarea taxelor va permite exportatorilor din Moldova să economisească anual sume importante grație taxelor vamale.

Ministerul de resort a mai specificat că la data intrării în vigoare a Acordului toate taxele vamale de import, precum și orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale, vor fi anulate, cu excepția unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălțăminte, mobilier, produse din plastic, etc, pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziție de la 3 la 7 ani.

În conformitate cu modalitățile agreate de oferire a unui tratament preferențial pentru produsele agricole, a fost elaborată lista de concesii agreate de ambele părți.

Acordul presupune o liberalizare graduală pentru cele mai sensibile sectoare ale economiei, totodată punând la dispoziție și un șir de instrumente de protecție comercială în conformitate cu practicile internaționale.

Unii analiști economici autohtoni nu sunt însă atât de încântați de semnarea acestui document. Experții sunt de părerea că acordul cu Turcia, care este o țară foarte mare și cu o economie în ascensiune, poate spori riscurile pierderii de către Moldova a competitivității în mai multe sectoare ale economiei naționale. Este vorba de producția agricolă, produsele alimentare, sucuri și vinuri. Astfel, Moldova va crea un teren propice pentru apariția unor riscuri suplimentare pentru producătorii autohtoni.

Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și Turcia a fost semnat la 11 septembrie 2014, la Chişinău, și intră în vigoare după ratificarea lui de ambele state.

Conform datelor statistice, pe parcursul primelor 7 luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat pe piața Turciei mărfuri în valoare de 39,6 milioane de dolari (3,7% din total exporturi autohtone), cu 7 la sută mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2015. La capitolul importuri, în primul semestru al anului curent, din Turcia au fost importate mărfuri în valoare de 152 milioane de dolari, cu 13,7% mai puțin decât în primele șase luni ale anului trecut.

Fluxul de știri
0