Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerţului

© Sputnik / Alexandr Lyskin / Accesați arhiva multimediaУрожай зерна
Урожай зерна - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova a devenit cel de al 84-lea stat-membru OMC din totalul celor 164, care a contribuit la procesul de aplicare şi implementare a Acordului privind Facilitarea Comerţului în sistemul mondial de comerţ.

CHIŞINĂU, 26 iun – Sputnik. Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei, a prezentat Directorului General al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC),  Roberto Azevedo, instrumentul de ratificare de către Republica Moldova a Acordului privind Facilitarea Comerţului. La eveniment a participat Ambasadorul Republicii Moldova în Confederația Elveţiană, Tudor Ulianovschi.

Republica Moldova a devenit cel de al 84-lea stat-membru OMC din totalul celor 164, care a contribuit la procesul de aplicare şi implementare a acestui Acord multilateral în sistemul mondial de comerţ.

Russia Bans Meat Imports From Montenegro Over Re-export From EU: Watchdog - Sputnik Moldova
Motiv de mare optimism pentru importatori şi exportatori. Ce pregăteşte Guvernul

Directorul General al OMC a salutat decizia autorităților Republicii Moldova de a ratifica Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind Facilitarea Comerțului. 

„Apreciem înalt prestaţia şi angajamentele asumate de către Republica Moldova în sistemul mondial de comerţ pe parcursul celor 15 ani de membru cu drepturi depline a celui mai înalt organism economic internaţional. După ratificarea Acordului, Moldova a creat premisele necesare pentru statele membre OMC de a oferi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea economiei naţionale şi a racordării acesteia la standardele şi valorile internaţionale”, a declaart Azevedo.

Potrivit ministrului moldovean, ratificarea de către Republica Moldova a Acordurilor privind Achiziţiile Publice şi Facilitarea Comerțului, precum şi implicarea activă în procesul de implementare a Declaraţiilor ministeriale de la Bali şi Nairobi, reprezintă un semnal clar pentru toţi partenerii de dezvoltare privind angajamentele asumate de către autorităţile de la Chişinău. 

„Stabilirea parteneriatelor strategice bazate pe interese reciproc avantajoase, modernizarea tuturor domeniilor social-economice din ţară, atragerea şi implementarea proiectelor investiționale, crearea unui mediu atractiv de afaceri sunt doar unele din priorităţile Guvernului Republicii Moldova pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul Economiei.

Acordul privind Facilitarea Comerțului reprezintă primul acord multilateral negociat în cadrul OMC care va oferi Republicii Moldova noi oportunităţi de acces pe pieţele internaţionale, va reduce costurilor de tranzacționare, precum şi cele de optimizare a fluxului transfrontalier de mărfuri prin asigurarea unui grad sporit de siguranță a mediului de afaceri prin implementarea măsurilor de eficientizare, transparenţă, reducere a birocraţiei şi corupţiei.

 


Fluxul de știri
0