Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de mare este probabilitatea apariţiei pestei porcine în Moldova

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaРабота свинокомплекса в Челябинской области
Работа свинокомплекса в Челябинской области - Sputnik Moldova
Abonare
Medic sanitar: nu avem pestă porcină în Moldova, dar probabilitatea apariţiei ei există.

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. În Moldova sunt verificate informaţiile despre cazurile de pestă africană porcină în nordul țării. Specialiștii susțin că virusul periculos ar fi putut pătrunde în Moldova din Ucraina, unde au fost atestate focare masive ale bolii.

Работа свинокомплекса в Челябинской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Virusul pestei porcine, la hotarul Republicii Moldova

Directorul general adjunct al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati, a declarat pentru Sputnik că pe parcursul acestui an pe teritoriul Moldovei nu a fost confirmat nici un caz de îmbolnăvire cu pestă porcină. "Toate cazurile de îmbolnăvire și deces ale animalelor au fost cercetate în laborator. Acum la nordul Moldovei au murit câțiva porci. Materiale pentru analiză au ajuns la laborator, iar rezultatele ar putea fi cunoscute deja mâine seară", a spus interlocutorul.

Potrivit acestuia, în Ucraina 47% din efectivele de porcine sunt infectate cu pestă africană. Cazuri de infestare au fost atestate în Polonia, Belarus, Lituania și Rusia.

"Deocamdată în Moldova nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu pesta porcină africană. Dar există probabilitatea ca boala să pătrundă şi în ţara noastră", a subliniat Stamati.

Pesta africană a porcilor (febra africană, pesta est-africană, boala Montgomery), este o boală infecțioasă a porcilor. Ea a fost înregistrată pentru prima dată în anul 1903 în Africa de Sud și face parte din cele extrem de periculoase, potrivit Clasificării internaţionale a bolilor infecțioase la animale. Virusul pestei africane nu poate fi combătut prin tratament și vaccinării. Boala poate fi eradicată doar prin măsuri de carantină foarte drastice. În Rusia virusul se răspândeşte din 2007.

Fluxul de știri
0