Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Virusul pestei porcine, la hotarul Republicii Moldova

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaРабота свинокомплекса в Челябинской области
Работа свинокомплекса в Челябинской области - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Pavel Filip a solicitat asigurarea supravegherii sporite a frontierei de stat în legătură cu creşterea numărului de cazuri de pestă porcină africană în Ucraina.

CHIŞINĂU, 8 sept – Sputnik. Miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, premierul Pavel Filip și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu sporirea numărului de cazurile de pestă porcină africană, care au fost înregistrate recent în Ucraina.

Fermă de porci - Sputnik Moldova
Pesta porcină africană înaintează spre Moldova, dinspre Odesa

Premierul a accentuat că este o situaţie alarmantă şi a atenţionat în privinţa necesităţii prevenirii riscurilor de pătrundere în ţară a cărnii contaminate cu acest virus.

„Datele arată că situația din această țară devine tot mai alarmantă. Ultimele focare noi sunt localizate în vecinătatea Republicii Moldova, iar riscul pentru noi acum este ca această pestă porcină să ajungă și în țara noastră”, a menţionat Prim-ministrul.

Premierul i-a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și celorlalte autorități cu atribuții la frontieră să întreprindă acţiuni de urgență pentru evitarea riscul introducerii în ţară a cărnii contaminate cu virusul PPA.

Acţiunile întreprinse urmează a fi coordinate cu partea ucraineană, pentru a avea o comunicare cât mai bună în procesul gestionării acestei situaţii, dar şi pentru a informa persoanele care traversează frontiera despre restricțiile temporare care vor fi impuse.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele este respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Fluxul de știri
0