Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Femeile celebre ale Moldovei: lista continuă

© Sputnik / Т. Ананьина / Accesați arhiva multimediaМолдавская оперная певица Мария Биешу
Молдавская оперная певица Мария Биешу - Sputnik Moldova
Abonare
Svetlana Kriucikova, Maria Bieșu, Tamara Ciobanu, Maria Codreanu, dar și multe alte femei originare din Moldova și-au proslăvit țara prin talentul și realizările lor. Să le readucem astăzi în atemţia publicului larg.

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. După publicarea articolului despre femeile celebre ale Moldovei, utilizatorii fideli ai site-ului Sputnik Moldova au venit cu propunerea de a extinde această listă, iar corespondenții agenției au acceptat-o cu plăcere.

Mai ales că este o adevărată satisfacție să scrii despre moldovencele noastre, având în vedere faptul că acestea s-au clasat în top 3 cele mai frumoase femei din lume, iar unele dintre ele deseori au jucat un rol important nu doar în istoria Moldovei, ci și a altor țări.

Tamara Ciobanu  — cântăreață de operă din perioada sovietică, soprană, interpretă de muzică populară, Artistă a Poporului din URSS.

S-a născut pe 22 noiembrie 1914, în satul Berezlogi, județul Orhei. Și-a făcut studiile la Conservatorul din Chișinău. În anii celui de al doilea război mondial a fost evacuată la Saratov unde, având studii de felceriță, a muncit la spital.

Ca interpretă, a debutat la Chișinău în anul 1946, în rolul Madam Butterfly din opera cu același nume de Giacomo Puccini.

A fost solistă a Filarmonicii din Chișinău și a întreprins numeroase turnee în străinătate. A predat canto la Conservatorul din Chișinău.

Repertoriul Tamarei Ciobanu a inclus zeci de partituri de operă, cântece populare, de autor și romanțe. A colaborat cu renumiți compozitori moldoveni și sovietici.

S-a stins din viață la 23 octombrie 1990, este înmormântată la Cimitirul de pe strada Armenească din Chișinău.

Maria Bieșu. S-a născut la 3 august 1935, în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Cea mai strălucită Madam Butterfly, primadona operei moldovenești și sovietice, cu un repertoriu în care au intrat zeci de partituri, arii și romanțe, laureată a festivalurilor internaționale, Erou al Muncii Socialiste, Artistă a Poporului din URSS. După destrămarea Uniunii Sovietice, a devenit veriga de legătură în muzica academică din Moldova, Rusia și alte țări.

Молдавская оперная певица Мария Биешу, Maria Bieşu - Sputnik Moldova
De ce au îndrăgit-o japonezii pe Maria Bieșu

Festivalul anual de operă și balet inițiat de renumita interpretă și care îi poartă numele imprimă o notă de farmec și fast inaugurării stagiunii teatrale în Moldova.

Dar, în pofida tuturor meritelor pe care le-a avut, statul nostru i-a alocat o pensie de nici două mii de lei, în timp ce personalități de același rang din Rusia primesc o pensie de circa o mie de dolari.

Maria Bieșu s-a stins din viaţă la 16 mai 2012 din cauza unei forme grave de leucemie. Este înmormântată la Cimitirul de pe strada Armenească din Chișinău.

Maria Codreanu — interpretă, Artistă a Poporului din Moldova, Artistă Emerită a Rusiei. A început să cânte din copilărie. A fost remarcată de însuși Dmitri Șostakovici în timpul aflării sale la Chișinău în fruntea unei delegații din RSFSR. La recomandarea compozitorului, Codreanu a fost primită la școala-internat pentru copii dotați de pe lângă Conservatorul din Chișinău, clasa vioară.

A evoluat cu orchestre populare, ulterior a făcut parte din componența ansamblului „Drujba" din Sankt Petersburg (Leningrad), unde a înlocuit-o pe Edita Pieha. Ulterior, s-a angajat la „Lenconțert" unde a cântat cu celebrul Solomon Kagan și în orchestra de jazz a lui Iosif Wainstein.

În 1969 Maria Codreanu a revenit în Moldova unde a activat în cadrul Filarmonicii de Stat. A fost creat special pentru ea un ansamblu vocal-instrumental, numit ulterior „Orizont", pe care l-a condus timp de nouă ani, fiind solista permanentă a acestei formații.

A participat la numeroase festivaluri unionale și internaționale. A colaborat cu renumiți compozitori moldoveni.

În 1977 s-a căsătorit cu Alexandru Biriukov, interpret de muzică jazz, compozitor și aranjor de la Moscova. Împreună cu acesta, Codreanu a fondat în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova formația vocal-instrumentală „Bucuria". În 1978 cei doi soți s-au mutat la Moscova unde au activat în cadrul organizației concertistice „Mosconțert". În 1986 a obținut diploma de regizor.

Veronica Garștea.  S-a născut la 9 martie 1927, în satul Hulboaca, Județul Orhei. A absolvit Conservatorul din Chișinău, a făcut un stagiu la Moscova. Începând cu anul 1957, devine maestru de cor, iar din 1963 a fost, mai bine de 50 de ani, conducătorul artistic al capelei corale „Doina".

Harta turneelor pe care le-a întreprins cu această capelă cuprinde numeroase orașe ale URSS și țări precum Franța, Italia, Spania, Cehoslovacia, Israel ș.a.

A activat ca profesoară la Academia de Muzică „G. Muzicescu" din Chișinău.

Ne-a părăsit pentru totdeauna la 16 iulie 2012. Este înmormântată la Cimitirul de pe strada Armenească din capitală.

Nadejda Cepraga - interpretă de estradă sovietică din RSSM, Artistă a Poporului din Moldova, Artistă Emerită a Rusiei. La vârsta de 16 ani a câștigat Marele Premiu în cadrul festivalului de muzică populară de la Paris. A fost eleva Tamarei Ciobanu, a participat la numeroase festivaluri și concursuri naționale, unionale și internaționale. Una dintre reprezentantele principale din partea Moldovei la televiziunea din URSS și la show-ul „Melodia anului" („Pesnea goda"). A lansat 14 albume.

Svetlana Kriucikova. Nelly din „Recreaţia mare", soția lui  Barrymore din „Câinele din Baskerville", Nina din „Rubedeniile", Ecaterina II în câteva filme s-a născut la Chișinău. Locuiește la Sankt Petersburg. Este Artistă a Poporului din Rusia, președinte a Festivalului de Film „Trăiască filmul!".

S-a produs în circa 90 de filme și continuă să joace până în prezent în filme și spectacole teatrale.

Anastasia Lazariuc — interpretă de muzică ușoară din Moldova și România, Artistă Emerită a Moldovei, Cavaler al Ordinului Republicii, cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Este absolventă a școlii de muzică „Eugen Coca" din Chișinău, secția dirijor de cor. În 1972 a devenit solistă a trupei „Sonor", alături de care a întreprins numeroase turnee pe întreg teritoriul fostei URSS și peste hotare.

În 1973 a câștigat premiul Festivalului de cântec din oraşul leton Liepaja (a doua ediție). Pe parcursul câtorva ani a fost solistă a Filarmonicii din Cernăuți, înlocuind-o pe Sofia Rotaru.

Actualmente s-a stabilit în România.

Valentina Naforniță. Moldoveanca are doar 28 de ani și este solistă de operă, soprană. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga" din Chișinău și Universitatea de Muzică din București. Este solistă a Operei Naționale din București. A debutat cu partitura Gildei din opera „Rigoletto" de Giuseppe Verdi, chiar la teatrul „La Scala".

Laureată a premiului întâi și al premiului simpatiei din partea spectatorilor la Concursul interpreților de la Cardiff în 2011, precum și a premiului doi la gala festivalului celor mai bune voci de la Opera de la Paris în 2012.

Repertoriul Valentinei Naforniță cuprinde partiturile principale din opere cunoscute în întreaga lumea: „Don Juan" de Mozart, „Boema" de G. Puccini, „Nunta lui Figaro" de Mozart ș. a.

Fluxul de știri
0