CHIȘINĂU, 4 aug — Sputnik. Steaua muzicală a Mariei Bieșu a răsărit de timpuriu. Acel soprano unic al tinerei amelioratoare din satul Volontirovca a fost remarcat de către profesioniștii care au invitat-o la Chișinău. În perioada studiilor la Conservator, Maria Bieșu a cântat în ansamblul „Fluieraș" condus de Serghei Lunchevici. După absolvirea studiilor, tânăra interpretă și-a încercat forțele la Teatrul de Operă și Balet, devenind destul de repede cunoscută pe arena internațională.
De ce japonezii au îndrăgit-o pe Maria Bieșu?
Muzicologul moldovean Constantin Rusnac își amintește că apariția în concursul „Miura Tamaki" din 1967 a câtorva cântăreți sovietici a fost o mare surpriză pentru japonezi. Interpretele din URSS au știut să se transforme în gheișă și să redea esența caracterului fetei japoneze.
„Iar când în scenă a apărut Maria Bieșu, s-a constatat o asemănare rar întâlnită între personaje, voce, trăiri. Acest fapt i-a mișcat pe japonezi. De aceea, după câștigarea concursului, ea a fost invitată în Japonia", povestește Rusnac.
După victoria repurtată în concursul pentru cea mai bună Cio-Cio-San, Maria Bieșu a oferit câteva masterclass-uri în țara Soarelui-Răsare și chiar a predat o scurtă perioadă la Tokyo. Aproximativ în același timp a apărut ideea de a turna un film muzical după opera „Madama Butterfly" cu participarea tinerei Bieșu. Însă această inițiativă a fost realizată mult mai târziu, abia la sfârșitul anilor "70. Filmul „Cio-Cio-San" cu Maria Bieșu în rolul principal a fost realizat în Crimeea.
De ce Maria Bieșu a rămas să locuiască și să activeze la Chișinău?
Interpreta de operă cu renume mondial era deseori invitată să muncească permanent în afara țării. De exemplu, la Teatrul Mare. Muzicologul Rusnac, fost coleg al divei, își amintește că aceasta era deseori întrebată de ce continuă să rămână la Chișinău.
„Ea nu putea să înțeleagă cum să plece din orașul său, din teatrul său pe care îl iubea foarte mult, unde a început să cânte și unde erau montate spectacole bune", spune compozitorul și muzicologul Constantin Rusnac.
Potrivit acestuia, în perioada sovietică la Teatrul de Operă și Balet de la Chișinău activa un colectiv de creație puternic. Teatrul se afla pe locul 5 — 6 printre teatrele de operă din URSS. Din aceste considerente, nu avea nici un sens ca Bieșu să plece. Fostul său coleg menționează totodată că diva era lăsată rar să plece peste hotare.
„Odată, a fost invitată în America pentru un turneu de o lună. Peste un timp oarecare, invitația a fost repetată. Eu am păstrat copia corespondenței dintre Metropolitan Opera și „Gosconțert", în care directorului teatrului american i s-a dat următorul răspuns: noi nu o putem lăsa să plece, deoarece Maria Bieșu are un program foarte încărcat în Uniunea Sovietică", a adăugat Rusnac.
Totuși, Bieșu deseori invita să concerteze la Chișinău interpreți de renume.
Cu ce își servea ospeții diva operei naționale?
Când la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău soseau în turneu artiști din alte orașe, Bieșu îi invita numaidecât după concert la ea acasă. Rusnac, care era acolo un oaspete frecvent, povestește că masa era servită în stil tradițional moldovenesc şi nu lipseau niciodată plăcintele de casă.
„Când careva dintre artiști sosea pentru a doua oară la Chișinău, întreba încă de la aeroport: „O să mergem la Maria? Dar plăcinte vor fi?" Toată lumea ținea minte plăcintele ei. Și Maria, și sora sa Valentina, erau foarte primitoare. Orele petrecute în jurul mesei în casa Mariei erau pline de umor, veselie, bună dispoziție, se spuneau multe bancuri", își amintește compozitorul Rusnac.
Potrivit acestuia, steaua operei naționale era o personalitate uluitoare a cărei bună dispoziție se transmitea oamenilor, indiferent de caracterul lor. Aceștia se lăsau repede atrași în imperiul fascinației sale.