Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Presa americană: Clinton insistă asupra unei politici agresive față de Rusia

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaПрилет госсекретаря США Хиллари Клинтон
Прилет госсекретаря США Хиллари Клинтон - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul victoriei în alegeri, Hillary Clinton intenționează să adopte o poziție mai dură față de Rusia decât Donald Trump sau Barack Obama, iar războiul din Siria va fi un prim test în această privință.

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. "Atitudinea agresivă a lui Clinton în raport cu Moscova, conform căreia Putin nu merită nici un fel de încredere, iar la acțiunile acestuia SUA trebuie să acționeze doar de pe poziții de forță, contrastează cu pozițiile lui Trump. O astfel de atitudine o va determina să fie mai ireconciliantă în Siria, în cazul în care va deveni președinte", scrie Foreign Policy, citat de ro.sputnik.md.

Hillary Clinton - Sputnik Moldova
Detalii despre boala lui Clinton: de ce candidatul democrat nu apare în public

Toate aparențele arată că aceasta va încerca să pună la punct "ursul rusesc". Ea a îndemnat președintele american să mențină direcția "noii politici", mai dure.

Până la părăsirea funcției de secretar de stat în 2013, Clinton i-a scris lui Obama despre faptul că "resetarea relațiilor cu Moscova nu au funcționat". 

"Asigurați-vă că încăpățânarea Rusiei nu ne va împiedica să ne urmărim interesele și să ne promovăm politica", a declarat ea, adăugând că "Putin înțelege doar limbajul forței și fermității".

FP menționează că ea a reușit să-l convingă pe Obama să anuleze summit-ul de la Moscova, care urma să aibă loc în luna septembrie. În același timp, îndemnul la „o politică mai dură" față de Rusia a fost respins de Casa Albă.

Anume în acea perioadă conflictul sirian a devenit o nouă linie de "ruptură tectonică" în relațiile dintre SUA și Rusia.

Acum, în cadrul cursei electorale, Clinton se distanțează tot mai mult de eșecurile lui Obama în politica externă, încercând să le contrabalanseze cu succesele sale în perioada în care deținea funcția de secretar de stat, scrie FP.

"Este important ca SUA să dea de înțeles lui Putin: aflarea lui în Siria, prin crearea haosului și bombardarea oamenilor în favoarea lui Assad este inacceptabilă", afirma aceasta în cadrul alegerilor primare din octombrie. Tot atunci, ea vorbea despre necesitatea introducerii în Siria a unei zone "no-fly".

Ulterior, fiind întrebată dacă acest lucru presupune că ea este gata să doboare avioanele rusești, Clinton a răspuns că nu crede că "se va ajunge la o astfel de situație".

Cu toate acestea, Moscova tratează astfel de declarații drept o dovadă a unei intenții de implicare a Rusiei într-un conflict militar. Aceeași impresie împărtășesc și o bună parte a republicanilor.

Scepticii consideră că acest lucru nu va duce la rezolvarea conflictului din Siria, ci dimpotrivă, la mai multă vărsare de sânge.

"Dacă intenționați să spuneți Rusiei: vă vom doborî, există puține șanse ca Putin să spună: "ok, renunț la toate zborurile", a declarat revistei Foreign Policy expertul în problemele Rusiei, Stephen Cohen.

FP menționează că deocamdată nici Clinton, nici Trump nu au explicat în detaliu cum au de gând să construiască relațiile cu Rusia.

Totuși, în ceea ce privește tentativele comune ale SUA și Rusiei de a stabili pacea în Siria, Clinton rămâne a fi una "cinică". Potrivit ei, soluțiile pentru pace vor fi posibile doar atunci când Putin va dori să direcționeze conflictul din Siria "într-o etapă în care ar fi posibilă inițierea discuțiilor politice".

Fluxul de știri
0