Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul polonez a spus “NU” avorturilor

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaАкция "Марш жизни и семьи" в центре Варшавы
Акция Марш жизни и семьи в центре Варшавы - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații Seimului din Polonia au votat împotriva proiectului de lege care prevede liberalizarea avorturilor, înaintat de societatea civilă.

CHIȘINĂU, 24 sept — Sputnik. Inițiativa a fost înaintată de comitetul "Salvăm femeile", care a propus legalizarea avorturilor în cazul sarcinii de până la 12 săptămâni, fără niciun fel de condiții, iar în cazul depășirii acestui termen, avortul să fie efectuat doar în cazuri de extremă necesitate (pericol pentru viața femeii, malformații congenitale sau cazuri de viol, așa cum prevede legislația actuală, informează RIA Novosti.

Partidul Țărănesc din Polonia a venit cu propunerea de respingere a proiectului. Inițiativa a fost susținută de 230 deputați, în timp ce 173 au votat împotrivă, iar 15 s-au abținut.

People hold Polish national flag during a demonstration in Gdansk, Poland February 28, 2016. - Sputnik Moldova
Polonia vrea decapitarea Comisiei Europene: nu are mandat democratic

Anterior, Legislativul polonez a supus dezbaterilor două proiecte de lege în acest domeniu — cel al comitetului "Salvăm femeile" și al inițiativei civice "Stop avorturilor", care propune înăsprirea legislației privind avortul.

Autorii ultimei inițiative consideră că este nevoie de a introduce amenzi pentru avort, prin care să fie penalizați atât medicii, cât și femeile.

De asemenea, ei doresc modificarea statutului embrionului care ar avea statut de ”copil conceput", iar avortul, drept "omor prenatal". Inițiativa a fost expediată de deputați spre definitivare.

Dezbaterile de joi au fost însoțite de acțiuni de protest în fața clădirii parlamentului, la care au participat câteva mii de persoane. Manifestanții au protestat împotriva legislației pe care o consideră "cea mai dură din Europa".

În prezent, în Polonia funcționează legea din 1993, care interzice avorturile, cu excepția cazurilor care reprezintă pericol pentru viața femeii, malformații congenitale sau viol.

Fluxul de știri
0