Polonia vrea decapitarea Comisiei Europene: nu are mandat democratic

© REUTERS / Rafal MalkoPeople hold Polish national flag during a demonstration in Gdansk, Poland February 28, 2016.
People hold Polish national flag during a demonstration in Gdansk, Poland February 28, 2016. - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul polonez eurosceptic Lege și Justiție (PiS) se află într-un conflict cu Bruxellesul în special în ceea ce privește reforma constituțională din Polonia, politica migrației, climă și exploatarea pădurilor seculare.

BUCUREȘTI, 29 iun — Sputnik. Diplomația poloneză cere decapitarea urgentă a executivului european, învinuidu-l de promovarea unei politici falimentare și lipsa unui mandat democratic.

Parlamentul European - Sputnik Moldova
PE cere Marii Britanii să se retragă din UE. Un comisar a demisionat

Ministrul de Externe al Poloniei a cerut marți demisia șefilor Comisiei Europene, deoarece politica promovată de această instituție nu a reușit să păstreze unitatea UE, având în vedere decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, comunică agenția Reuters.

Witold Waszczykowski a afirmat că unele prerogative ale Comisiei Europene trebuie transferate spre liderii unor șefi de stat, cum ar fi Consiliul European, care spre deosebire de executiv, deține un mandat democratic.

Partidul polonez eurosceptic Lege și Justiție (PiS) se află într-un conflict cu Bruxellesul în special în ceea ce privește reforma constituțională din Polonia, politica migrației, climă și exploatarea pădurilor seculare.

"Ne întrebăm dacă această conducere a Comisiei Europene, care acum câteva luni chema politicienii să înceteze să mai asculte propriul electorat, ar avea dreptul să mai funcționeze, să conducă Europa", a declarat Waszczykowski.

„În opinia noastră, nu", consideră el. „Noii politicieni, noii comisari trebuie să-și asume această sarcină și în primul rând trebuie să ofere noi prerogative Consiliului European, pentru că acesta este compus din politicieni cu un mandat democratic".

În luna mai, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că unii lideri ai statelor-membre ascultă în exclusivitate doar propriul electorat și nu urmăresc dezvoltarea unei „conștiințe europene comune".

„De obicei, în politică, când un proiect politic eșuează, și aici avem un proiect politic care constă în păstrarea unității Europene, fie trebuie să schimbăm regulile jocului, fie trebuie să oferim altor politicieni șansa de a îmbunătăți acest proiect", a declarat Waszczykowski.

Anterior, Juncker a supus criticii dure reticența statelor din Europa Centrală și de Est care au aderat la blocul comunitar în anul 2004, în ceea ce privește acceptarea cotelor de imigranți propusă de Comisia Europeană.

Fluxul de știri
0