Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CNA confirmă: banii alocaţi de UE au fost utilizaţi ineficient

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unei analize a CNA, banii acordaţi Moldovei de către Banca Mondială pentru construcţia punctelor de control la frontieră au fost utilizaţi ineficient.

CHIŞINĂU, 23 sept – Sputnik. Mijloacele creditare acordate Moldovei de către Banca Mondială în cadrul Proiectului MAC-P pentru construcţia Punctelor de Control la Frontieră şi achiziţionarea softurilor informaţionale au fost utilizate ineficient. Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns Direcţia analitică a CNA, în urma unui studiu privind implementarea Proiectului „Agricultura competitivă din Moldova (construcţia Punctelor de Inspecţie la Frontieră)” de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Agriculturii şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

„Astfel, în pofida faptului că proiectele date au fost lansate de mai bine de trei ani, fiind cheltuite mijloace creditare substanţiale, până la moment nu s-a reuşit implementarea acestora, fiind create premise în vederea compromiterii proiectului dat şi prejudicierea statului”, precizează CNA.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova a pierdut peste 105 milioane de euro din finanţarea externă

Experţii au adus exemple concrete, constatând greşeli majore în cazul unor licitaţii. În cazul licitaţiei de lucrări pentru construcţia PIF Leuşeni, caietele de sarcini au fost întocmite cu deficienţe, fiind indicaţi termeni ireali de executare a contractului. Urmare a tergiversării implementării proiectului, valoarea contractului de reconstrucţie a fost majorat de la 11,5 milioane de lei până la 26,6 milioane de lei.

În cazurile PIF Tudora şi PIF Criva, lucrările de construcţie au avut loc cu tergiversarea termenului din cauza că ANSA, în calitate de beneficiar al obiectivelor date, nu a întreprins măsurile necesare pentru obţinerea coordonărilor şi autorizaţiilor necesare. 

„Ca şi concluzie, nici unul din contractele cu privire la construcţia PIF-urilor, al căror beneficiar este ANSA, nu au fost executate în termenele stabilite, finalizarea acestora fiind tergiversată semnificativ, în mod deliberativ”, constată CNA.

De asemenea, în cazul licitaţiilor privind elaborarea a două sisteme informaţionale în domeniul sanitar-veterinar au fost stabilite situaţii de conflict de interese între compania câștigătoare „Romanian Soft Company” şi unul dintre membrii comisiei de licitaţie. În pofida faptului că aceste sisteme informaţionale au trecut toate certificările de conformitate, ANSA a refuzat sa le primească la balanţă şi să le implementeze, invocând nefuncţionalitatea acestora, lipsa rezultatului scontat şi a unei platforme pentru operarea produselor software. În timp ce ANSA tergiversa implementarea sistemelor, la acea etapă deja expirase 75% din perioada de garanţie şi mentenanţă, asigurată de către furnizorul sistemelor informaţionale, în conformitate cu obligaţiile contractuale.

Fluxul de știri
0