Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iată cum vor putea vota studenţii la prezidenţiale

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri prezidenţiale din 30 octombrie 2016
Alegeri prezidenţiale din 30 octombrie 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a anunțat pașii pe care trebuie să-i întreprindă studenții și elevii care vor să voteze la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

CHIŞINĂU, 21 sept – Sputnik. Miercuri, Comisia Electorală Centrală a anunțat modalitatea prin care studenții și elevii cu drept de vot vor putea participa la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, care vor avea loc la 30 octombrie.

Tinerii care au fost înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate diferită de cea în care au înregistrarea la domiciliu sau reședință vor putea să-și exprime votul făcând următorii pași:

ЦИК - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câţi moldoveni vor vota peste hotare

Să se adreseze la primărie sau la pretura de sector, în cazul municipiului Chișinău, şi să declare locul nou de ședere până la data de 29 septembrie inclusiv.

Procedură necesară pentru a putea fi înscriși în lista electorală de la secția de votare corespunzător locului șederii.

„Declarația se depune personal de către solicitant la prezentarea buletinului de identitate cu fişa de însoțire în original şi în copie. După depunerea declarației, persoanele vor fi înscrise în lista electorală de bază a secției de votare în care urmează să voteze”.

În cazul în care nu reușesc să-și declare locul nou de ședere, alegătorii pot să se adreseze la biroul electoral al secției de votare în raza domiciliului sau reședinței valabile și să-și ia un certificat pentru drept de vot, care le permite să voteze în oricare altă secție de votare. Procedura va fi valabilă în perioada 10-29 octombrie curent. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetățenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secției de votare și se anexează la lista suplimentară.

Totodată, alegătorii se pot prezenta în ziua votării la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate.

Potrivit datelor statistice, după criteriul de vîrstă, s-a stabilit că  în Republica Moldova 4,28 la sută dintre votanţi sunt tineri de 18-21 de ani, iar 24,54 la sută — alegători cu vîrsta cuprinsă între 21-35 de ani.

Fluxul de știri
0