Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nasul lui Chirtoacă nu mai e bun de nimic

© Sputnik / Мирослав РотарьДорин Киртоакэ Dorin Chirtoaca
Дорин Киртоакэ Dorin Chirtoaca - Sputnik Moldova
Abonare
La Staţia de epurare au apărut anumite deficiențe în procesul tehnologic, care nu permit epurarea apelor reziduale la parametrii acceptabili.

CHIŞINĂU, 21 sept – Sputnik. Mirosul urât care a împânzit municipiul Chişinău în ultimul timp şi care creează mari probleme locuitorilor şi oaspeţilor capitalei, vine inclusiv de la Staţia de epurare din Chişinău.

O comisie specială din care face parte ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, directorul general al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa, specialiști din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat,”Apă-Canal Chișinău”, Centrului Național de Sănătate Publică, Agenției ”Apele Moldovei”, Direcției generale locativ-comunale a municipiului Chișinău, Agenției Ecologice Chișinău și ONG-urilor de mediu,  au efectuat miercuri, 21 septembrie, o vizită de lucru la Stația de epurare din capitală.

Scopul vizitei a fost evaluarea stării tehnice a Stației de epurare în contextul implementării acțiunilor imediate pentru identificarea surselor de poluare a aerului, dar și a apei râului Bâc.

Membrii comisiei, urmărind etapele tratării apelor reziduale de la intrare în stația de epurare până la ieșire, au constatat cu certitudine că, recent, au apărut anumite deficiențe în procesul tehnologic, care nu permit epurarea apelor reziduale la parametrii acceptabili. Asta se datorează faptului că o serie de obiective importante din cadrul stației de epurare au un grad înalt de uzură și necesită a fi reabilitate, iar altele reconstruite.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă a găsit sursa mirosului neplăcut din oraş

Astfel, pe termen scurt, membrii grupului de lucru urmează să identifice soluții tehnice imediate pentru asigurarea neîntârziată a refuncționalizării la parametri optimi a stației de epurare.

Anterior, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă s-a arătat deranjat de faptul că cetăţenii acuză Primăria de mirosul urât din capitală.

„Nouă nu ne pute urma aşa cum fac uni spume pe internet. Pur și simplu materia de aici, de la stația de epurare, a depășit hotarele acestui loc și s-a sălășluit și prin mințile unor oameni care n-au cu ce se ocupa, numai umblă cu critici, cu denigrări, cu bătăi de joc, cu referendumuri și cu alte lucruri murdare”, a declarat Chirtoacă în cadrul unei vizite la Staţia de epurare din Chişinău.

Stația de epurare Chișinău este un obiectiv strategic, iar de buna sa funcționare depinde confortul cetățenilor și, nu în ultimul rând, sănătatea lor.

Ministerul Mediului a creat o celulă de criză, membrii grupului de lucru având în sarcină să întocmească lista agenților economici, întreprinderile cărora sunt amplasate de-a lungul râului Bâc și care deversează apele în râu, să monitorizeze pe etape, prin prelevarea probelor de apă și analizarea lor, să facă măsurări ale concentrațiilor, conform tehnologiilor cunoscute.

Fluxul de știri
0