Președintele Filipinelor a trimis UE „la dracu”

© AFP 2024 / MANMAN DEJETORodrigo Duterte
Rodrigo Duterte - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Filipinelor, Rodrigo Roa Duterte, a trimis UE„la dracu”, pentru că a condamnat metodele de combatere a traficului de droguri în țara sa. Potrivit președintelui, țările europene încearcă în acest mod să-și muşamalizeze vina pentru păcatele săvârșite în Orientul Apropiat.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. După rezoluția Parlamentului UE care a condamnat metodele de combatere a traficului de droguri în Filipine, președintele acestei țări, Rodrigo Duterte, a trimis-o „la dracu" pe Uniunea Europeană, transmite RIA Novosti cu referire la postul TV „Al Jazeera".

„Eu am citit condamnarea UE, eu le zic — duceți-vă la dracu", a declarat Duterte în timpul unei întâlniri din orașul Davao (în sudul Filipinelor) cu oamenii de afaceri din localitate.

Potrivit președintelui filipinez, țările europene încearcă astfel să-și diminueze vina pentru păcatele săvârșite în Orientul Apropiat, transmite postul TV citat.

La 15 septembrie, Parlamentul UE a emis o rezoluție cu apelul de a realiza combaterea comerțului ilicit de droguri "în conformitate cu obligațiile de stat și internaționale".

Наркотики - Sputnik Moldova
Societate
Comerţul cu droguri - o afacere la modă

Rodrigo Roa Duterte a fost ales președinte al țării după alegerile din luna mai. Acesta pledează pentru o luptă generală împotriva persoanelor dependente de droguri, precum și împotriva traficanţilor de substanțe narcotice. Conform datelor poliției, din momentul venirii la putere a lui Duterte, în țară au fost executate circa 2,4 mii de persoane implicate în comerțul cu substanțe narcotice.

Duterte a devenit cunoscut prin faptul că nu se sinchisește să-și aleagă expresiile lansate la adresa liderilor mondiali. Astfel, în ajunul summitului G20 din China, el l-a numit pe președintele SUA, Barack Obama, „pui de cățea", în momentul în care se anunțase că liderul american intenționează să atingă în cadrul  întrevederii bilaterale subiectul morții a celor peste 2 mii de persoane în campania declanșată pentru combaterea criminalității în Filipine, după ce Duterte a fost ales președinte. Ulterior el l-a numit „prost" pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în legătură cu declarațiile ONU despre violarea drepturilor omului. Iar mai devreme, liderul filipinez îl ofensase pe Papa de la Roma Francisc și pe ambasadorul SUA la Manila.

Fluxul de știri
0