Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce trebuie să faci ca să plătești de trei ori mai puțin pentru căldură

© Sputnik / Мирослав РотарьВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii cheltuiesc de trei ori mai multă energie termică pentru încălzirea locuinței decât europenii, din cauza ineficienței energetice. Constatarea îi aparține fostului director al ANRE, Victor Parlicov, care a acordat un interviu pentru Sputnik Moldova.
Ce trebuie să faci ca să plătești de trei ori mai puțin pentru căldură

Victor Parlicov susține că, dacă vor să plătească mai puțin, moldovenii ar trebui, cel puțin, să-și izoleze termic locuința. "La noi, tarifele la energie, atât cea termică, cât și cea electrică, (ca valoare absolută — nota redacției Sputnik) sunt mai joase decât în majoritatea statelor lumii. Însă problema cea mare a noastră, a moldovenilor, este că facem risipă de energie. Eficiența energetică este la pământ. Noi cheltuim de trei ori mai mulă energie pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu locativ decât în multe alte țări. Și asta din cauză că majoritatea blocurilor de locuit, a caselor nu are o izolare termică adecvată", a spus Parlicov.

Expertul în energetică a menționat că, de fapt, nu creșterea tarifelor este adevărata problemă a cetățenilor din Republica Moldova, dar sărăcia, salariile mici și faptul că în perioada rece a anului consumatorii sunt nevoiți să plătească tot venitul lunar doar pentru factura la căldură.

Autor: Cristina Danuța

Fluxul de știri
0