Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Judecătoare, nemulţumită de pensia sa de aproape 12 mii de lei

© SputnikCurtea de apel апелляционная палата
Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Abonare
O judecătoare din Chişinău are o pensie de aproape 12 mii de lei pe lună. Ea crede că i s-a făcut o mare nedreptate şi a acţionat Casa Naţională de Asigurări Sociale în judecată.

CHIŞINĂU, 19 sept – Sputnik. Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Dina Rotarciuc, a acţionat în judecată decizia prin care Casa Naţională de Asigurări Sociale a hotărât să-i calculeze pensia din salariul de judecătoare a Curții de Apel, în valoare de 14.534 de lei, fără a ține cont de faptul că magistrata a deținut timp de 4 ani mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, informează anticorupţie.md.

Magistrata îşi motivează demersul prin faptul că şi altor judecători le-a fost stabilită pensia pornind de la salariul de membru ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Апелляционная палата Curtea de apel - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un magistrat de la Curtea de Apel va fi cercetat penal

„Altor judecători le-a fost recalculată şi achitată pensia din salariile pe care le deţineau în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, a argimentat magistrata în instanță, solicitând recalcularea pensiei.

Anterior, Judecătoria Centru din Capitală a admis acţiunea înaintată de Dina Rotarciuc, CNAS fiind obligată să-i facă recalcularea pensiei reieşind din salariul obţinut în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. CNAS a înaintat un recurs la Curtea de Apel Bălți, care a stabilit că Rotarniuc nu are dreptul să ceară recalcularea pensiei. La 14 septembrie curent, Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare decizia Curţii de Apel Bălţi.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2015, Dina Rotarciuc a încasat venituri din pensie în sumă de 140.000 de lei, ceea ce reprezintă circa 11.600 de lei pe lună. În cazul recalculării pensiei, ea ar fi încasat lunar câte 13.520 de lei.

Rotarciuc continuă să activeze la Curtea de Apel Chișinău, având un salariu de circa 17.750 de lei pe lună.

Fluxul de știri
0