Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Consiliului de Securitate are nevoie de o reformă amplă

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaBan Ki-moon, Segretario generale delle Nazioni Unite
Ban Ki-moon, Segretario generale delle Nazioni Unite - Sputnik Moldova
Abonare
Reforma Consiliului de Securitate al ONU va viza în primul rând dreptul de veto, fiind cunoscută în acest sens propunerea Franței și Mexicului care se pronunță pentru limitarea folosirii acestuia de către membrii permanenți ai Consiliului de Securitate.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a declarat miercuri în faţa jurnaliştilor că a venit timpul pentru reformarea Consiliului de Securitate al ONU.

"A venit timpul ca Consiliul de Securitate să fie reformat — modificat în sens democratic și reprezentativ", a subliniat secretarul general în cadrul unui briefing.

El a remarcat că din momentul constituirii ONU, Consiliul a fost schimbat singură dată.

Ban Ki-moon a precizat că există diverse propuneri privind reforma, venite din partea unor grupuri de țări, însă "opiniile țărilor nu coincid".

США – Соединённые Штаты Америки / USA -	The United States of America - Sputnik Moldova
Ex-președintele Adunării Generale a ONU, acuzat oficial de corupție

O propunere bine cunoscută este cea formulată de Franța și Mexic care se pronunță pentru restrângerea folosirii dreptului de veto de către membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Astfel, în cazul examinării unor situații care prezintă semne de infracțiuni împotriva umanității, infracțiuni militare sau genocid de către CS al ONU, dreptul de veto pentru cei cinci membri permanenți ai CS al ONU (FR, SUA, RPC, Franța și Marea Britanie) va fi limitat.

Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă ONU, Vitalii Ciurkin, menţiona anterior că pentru Rusia nu sunt acceptabile nici un fel de idei care duc la lezarea prerogativelor actualilor membri permanenți ai Consiliului de Securitate, inclusiv dreptul de  veto.

Fluxul de știri
0