Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Riscă puşcărie pentru că estorca bani de la victimele represiunilor politice

© Sputnik / Rodion ProcaCoruptuie
Coruptuie - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii legii au reținut un funcționar public din cadrul Consiliului raional Râșcani. Aceasta estorca bani de la victimele represiunilor politice pentru a favoriza obţinerea compensaţiilor băneşti alocate de Guvern.

CHIŞINĂU, 16 sept – Sputnik. Ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI și procurorii Oficiului “Nord” al Procuraturii anticorupție au reținut-o pe şefa Serviciului Relații Funciare și Cadastru, din cadrul Consiliului raional Râșcani. Aceasta ocupa şi funcția de secretar al Comisiei speciale pentru studierea materialelor și cererilor victimelor represiunilor politice, informează IGP.

Ea este bănuită de estorcare de mijloace financiare în proporții deosebit de mari de la victimele represiunilor politice, pentru a favoriza primirea și achitarea compensațiilor bănești, precum și în scopul nemicșorării compensațiilor aprobate spre plată.

Ofițerii CNA rețin un vameș - Sputnik Moldova
Societate
Un poliţist din Leova a pretins mită, dar a ajuns pe mâna CNA

Anchetatorii au stabilit că bănuita, abuzând de funcția deţinută, pretindea și primea de la fiecare victimă în parte, prin extorcare, sume care variau între 30 și 50 la sută din alocaţiile care urmau să fie transferate de la Guvern.

Aceasta ar fi estorcat și însușit în mod fraudulos aproximativ 42 la sută din suma totală de 581.767 de lei, alocată de către Ministerul Finanțelor Consiliului raional Râșcani, destinate achitării compensațiilor persoanelor supuse represiunilor politice.

Totodată, în urma investigațiilor, au fost identificate mai multe persoane, victime ale represiunilor politice, care au avut de suferit în urma acțiunilor ilegale ale bănuitei, care vor fi audiate în cadrul urmăririi penale.

Bănuita a fost reținută în flagrant de către ofițerii SPIA. Aceasta a fost plasată în izolator pentru un termen de 72 de ore.

Procuratura anticorupție a inițiată o cauză penală pe marginea acestui caz. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă privațiune de libertate de până la 15 ani cu aplicarea unei amenzi în mărime de până la 10 mii de unități convenționale. De asemenea, ea nu va avea dreptul să ocupe anumite funcții publice sau să exercite o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

În scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cazului, identificării altor potențiale victime și finisării urmăririi penale cu privire la cazul dat, oamenii legii solicită ca cei ce au avut de suferit în urma acţiunilor suspectei să depună o plângere în scris la sediul Direcției combaterea corupției a SPIA al MAI din mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri nr. 83, sau telefonând la numărul (022) 26 11 12.

Fluxul de știri
0