Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoapărare sau omor: o mamă va trebui să mai aștepte o lună decizia instanţei

© Sputnik / Andrei Starostin / Accesați arhiva multimediaСудебный молоток
Судебный молоток - Sputnik Moldova
Abonare
Victoria Pruteanu, care a fost judecată pentru că şi-a omorât soțul, se va afla cel puţin încă o lună în arest la domiciliu. Ședința Curții de Apel a fost amânată deoarece majoritatea martorilor nu s-au prezentat.

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. Ședința Curții de Apel în dosarul Victoriei Pruteanu, mamă a doi copii, care mai are în întreținere încă trei surori mai mici, a fost amânată pentru 17 octombrie, au comunicat miercuri avocații lui Pruteanu.

La mijlocul lunii ianuarie, societatea a fost cutremurată de știrea că o mamă cu mulți copii, al cărei soţ și-a bătut joc de ea timp de mai mulți ani, a fost condamnată la trei ani și opt luni de detenţie pentru omorul acestuia. Partea acuzării a cerut pentru femeie pedeapsa maximă — 15 ani de pușcărie. Procurorul Vasile Golban a explicat că dacă Pruteanu și-ar fi recunoscut de la bun început vina şi și-ar fi și regretat fapta, atunci dosarului ar fi făcut examinat conform unei proceduri simplificate. În acest caz, acuzarea ar fi cerut pentru ea nu 15, ci 10 ani de închisoare. Atât timp cât a fost examinat dosarul, procurorii s-au bazat doar pe probe scrise. Potrivit raportului medical, pe corpul lui Pruteanu nu au fost depistate violență. Acest lucru a dus la concluzia că în momentul tragediei viața inculpatei nu era în pericol.

Pistol with ammunition - Sputnik Moldova
Societate
Tragedie: două moldovence omorâte în Italia, din gelozie

În același timp, apărarea lui Pruteanu insistă că acțiunile femeii nu trebuie calificate ca omor, ci ca autoapărare. Mai demult, soțul beat a bătut-o pe Victoria, care se afla în a șaptea lună de sarcină, atât de tare încât aceasta a pierdut copilul încă nenăscut. De altfel, acest caz a fost confirmat pentru Sputnik de către bunica inculpatei.

Avocatul susține că începând cu iunie 2014, adică cu o jumătate de an înainte de tragedie, Victoria s-a plâns de faptul că a fost bătută atât la serviciul social, cât şi la poliția din satul Onești, unde locuiește împreună cu familia. Organele de drept au emis şi o dispoziție privind protecția mamei și copiilor, interzicându-i soţului să se apropie de casă o anumită perioadă. Consătenii Victoriei Pruteanu au confirmat de asemenea că bea foarte mult și avea un comportament agresiv.

După pronunțarea verdictului care a provocat nedumerirea societății, dosarul a fost luat la control de ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari. Acesta a dispus chiar ca inculpata să fie transferată în arest la domiciliu, unde se află până în prezent.

© Sputnik / Дарья ЧернегаFamilia Victoriei Pruteanu
Familia Victoriei Pruteanu - Sputnik Moldova
Familia Victoriei Pruteanu

La ședința din 14 septembrie a Curții de Apel  s-a prezentat doar un martor — fostul polițist care, potrivit avocaților, ar fi trebuit să pledeze în favoarea lui Pruteanu, dar a făcut cu totul alte mărturii, care contravin celor anterioare. Audierile au fost amânate pentru o lună, din motivul că alți martori din partea acuzării nu au venit la ședință.

Victoriei i s-a interzis să facă declarații deoarece procesul încă nu este încheiat. Ea va continua să rămână în arest la domiciliu.

Fluxul de știri
0