Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Companiile din România caută forţă de muncă în Moldova și Ucraina

© Sputnik / Руслан Кривобок / Trecere la banca de fotografiiȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Tot mai mulţi angajatori români anunţă că vor să aducă la întreprinderile lor muncitori din Ucraina şi din Republica Moldova, pentru că oamenii din aceste țări sunt mult mai harnici şi serioşi decât românii. Asta în condițiile în care şomajul în România este de 6,7 la sută.

CHIȘINĂU, 11 aug — Sputnik. În Bistriţa-Năsăud, 4 mii de şomeri sunt luați la evidență în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Însă sute de angajatori se plâng că nu găsesc personal şi apelează la firme de recrutare pentru a aduce muncitori din Republica Moldova, informează sputniknews.ro, care citează Mediafax.

Ioan Şomodean are un restaurant şi un complex de agreement şi încercă să-şi aducă personal de peste hotare, chiar dacă legislaţia îi pune numeroase piedici. El afirmă că moldovenii sunt mai serioşi decât românii şi mai motivaţi.

трудоустройство - Sputnik Moldova
Alarmant: 600 de mii de șomeri în România, la sfârșitul anului trecut

„Moldovenii lucrează orice, sunt harnici şi nu fac figuri. Sunt motivaţi şi dipuşi să lucreze orice, aşa cum sunt românii când pleacă dincolo. Vor să vină să muncească, însă legea este foarte complicată", spune revoltat omul de afaceri.

Un alt patron bistriţean, Dumitru Găvan, susţine că ajutoarele de şomaj nu sunt bune pentru că oamenii nu vor să mai lucreze şi se gândeşte serios să aducă muncitori din afara ţării.

„Trebuie adus personal din Republica Moldova sau Ucraina. Este însă complicat nu numai cu dreptul de muncă ci şi cu condiţiile — trebuie să le oferi cazare, trebuie să îi aduci cu familiile şi la noi nu e reglementată clar situaţia, însă cred că aceasta va fi soluţia", a spus Dumitru Găvan.

Economiştii apreciază că România se învârte în prezent într-un cerc vicios pentru că sunt pregătiţi specialişti care pleacă apoi din ţară şi nu mai rămâne nimeni aici să muncească.

Cele mai ridicate rate ale şomajului sunt înregistrate în Sud-Vestul României (8,22%), Sud (7,19%) şi Sud- Est (6,66%), regiuni în care activităţile rurale sunt preponderente. În luna iulie, şomajul a fost de 6,7% în România.

Fluxul de știri
0